Szilárda
0 °C
6 °C

Nyolc francia katonát megöltek Elefántcsontparton

2004.11.06. 18:30
Az utóbbi napokban kiújultak a harcok a kormány és a lázadók között a világ legnagyobb kakaóexportőr országában. Szombaton nyolc francia halottja és 23 sebesültje volt a kormányerők támadásainak.
Nyolc francia katona életét vesztette, amikor az elefántcsontparti kormány bombázni kezdte a lázadók által ellenőrzött Bouake városát, ahonnan nem messze, Brobóban francia békefenntartók teljesítenek szolgálatot. Válaszul a francia hadsereg két Szuhoj típusú repülőt és egy Mi-24-es helikoptert lőtt ki Yamoussoukro repülőterén, adta hírül a Reuters.

Péntek óta bombáznak

A kormányerők már harmadik napja bombázzák a lázadókat Elefántcsontpart északi részén, ezért félő, hogy a világ legnagyobb kakaóexportőr országa újra polgárháborúba süllyed véget vetve a törékeny békének.

A francia katonákat ért támadásról, valamint a válaszcsapásról Jean-Victor Nkolo, az ENSZ elefántcsontparti missziójának szóvivője számolt be a hírügynökségnek. Arról a szervezetnek nincs információja, hogy a bouakei lázadóknak milyen veszteségeket szenvedtek.

A hadsereg arra figyelmeztetett, hogy a légitámadásokat földi egységek támadása fogja követni a lázadók északi állásai ellen. Az országban 2002-ben tört ki háború, miután a lázadók sikertelen puccskísérletet hajtottak végre Laurent Gbagbo elnök ellen. A csatározásokban több mint egymillió ember lelete halálát, a tűzszünetet idén májusban sikerült megkötni.

Beerősít az ENSZ

Azóta tízezer francia és az ENSZ irányítása alatt szolgáló katona teljesít békefenntartói feladatokat az ország kormányerők által ellenőrzött déli és az északi területek között ütközőzónában.

A nemzetközi erőket az utóbbi napokban több támadás is érte, igaz nem a kormány részéről: pénteken a lázadók vetették szemükre, hogy nem ellenőrzik kellő hatékonysággal az ütközőzónán áthaladó kormányerőket, Man városában pedig egy francia konvojt gyújtott föl a dühös tömeg ugyanezen okból.

A francia védelmi miniszter, Michele Alliot-Marie pénteken kijelentette, az ENSZ keresi annak lehetőségét, hogy nagyobb hatáskört kapjon a nemzetközi misszió a helyzet kezeléséhez.