Géza
-11 °C
-4 °C

Berlusconi Putyin 'egyeurós ügyvédje' lett

2003.11.06. 18:44
Támogatásáról biztosította Berlusconi olasz miniszterelnök Putyint a Jukosz-ügyben az EU-orosz csúcson, Rómában. Az olasz kormányfő szerint az olasz lapok legendákat terjesztenek a csecsen helyzetről is. Romano Prodi EB-elnök is elégedett volt Putyin beszámolójával, amely szerint nem alklamaztak semmilyen törvényt diszkriminatív módon. Putyin otthonról is kapott támogatást, mégpedig Gorbacsov volt szovjet elnöktől.
Nem konkrét személyek ellen, hanem az illegális tevékenységek ellen, a rendteremtés céljával folyik kemény és következetes harc Oroszországban, állította csütörtökön a Jukosz-ügyről szólva Vlagyimir Putyin az Európai Unió és Oroszország kétévente sorra kerülő közös csúcsértekezletén.

Putyin nem enged

Putyin kijelentette, hogy a Jukosz-ügyben nem enged "semmilyen zsarolásnak". Azzal vádolta az újságírók előtt a privatizáció során hirtelen meggazdagodott orosz milliárdosokat, dollárok százmillióit költik arra, hogy a sajtó számukra kedvezően tálalja a Jukosz-ügyet.

"Biztosított bennünket, hogy nem alkalmazzák a törvényt diszkriminatív módon. Erre a biztosítékra szükségünk volt, mert nagyrész ettől függ további gazdasági együttműködésünk" - mondta Putyin beszámolója után Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke.

Amerika is tárgyal

Eközben kiderült, az Egyesült Államok is folytat tárgyalásokat az oroszokkal a Jukosz-ügyről. Az egyik amerikai illetékes úgy foglalt állást, a fő kérdés az, hogy az orosz hatóságok miért tetszés szerint alkalmazzák a törvényeket: az egyik oligarcha ellen igen, de a többivel szemben nem.
Bővebben >>

Berlusconi: Jól ismerem Putyint

Putyin erőteljes támogatást kapott Rómában Silvio Berlusconi olasz kormányfőtől mind a Jukosz-ügyben, mind az újságírók által erősen firtatott csecsen kérdésben, az emberi jogok csecsenföldi helyzete ügyében.

Berlusconi és Putyin Rómában
fotó: EPA

"Elég jól ismerem Putyin elnököt. Kezeskedhetem érte, hogy tökéletesen tisztában van azzal, mi a különbség a végrehajtó és a bírói hatalom között, és azzal is, hogyan kell a kettőt egymástól elkülöníteni" - mondta a közösen tartott sajtóértekezleten.

Az olasz sajtó legendái

Berlusconi szerint az európai sajtó mindenféle legendákat terjeszt a csecsenföldi helyzetről. Szerinte az orosz hatóságoknak Csecsenföldön "terroristatevékenység" ellen kell küzdeniük. A csecsenek nyolcvan százaléka az Oroszországhoz tartozás mellett foglalt állást egy népszavazáson, és erre a tényre mindenkinek tekintettel kell lennie.

Végül tréfálkozva hozzáfűzte, hogy Putyin nem kérte fel őt prókátorának, de szívesen vállalta mellette az ügyvéd szerepét, és nem is számít fel neki nagy ügyvédi tiszteletdíjat.

Gorbacsov is támogat

"Majd egyeurós számlát küldök neki ezért a védői szerepemért" - idézte szavait az olasz ANSA hírügynökség. "Kész vagyok megfizetni az egy eurót. Végre komoly ügyvédje van Oroszországnak" - felelte az orosz államfő.

Közben Putyin otthonról is támogatást kapott: Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök nyilatkozatban fejtette ki, nem gondolja, hogy Putyin politikai hajszát indított volna a Jukosz volt vezetője ellen.

Nem hisz továbbá azokban a sajtóban megfogalmazott állításokban, amelyek szerint a jelenlegi elnök tekintélyuralmi rendszer felé sodorja az országot. "A nép támogatja az elnököt" - mondta Gorbacsov.

Újabb Jukosz-eljárás

Eközben az egyik orosz regionális bíróság szabálytallannak minősítette az egyik Jukosz-tulajdonos, Vaszilij Sahnovszkij beválasztását az orosz felsőházba. Az orosz ügyészség tiltakozott a beválasztás miatt, a vezetőt ugyanis többmilliós adócsalással vádolják, ezért képviselősége esetén támadhatatlanná válhat mentelmi joga miatt.

Megfigyelők szerint a bíróság nem független döntést hozott, és a mandátum érvénytelenné nyilvánítását már jóval a bírósági tárgyalás előtt eldöntötték.
Bővebben >>