Klaudia
-4 °C
2 °C

Terrorista fenyegetés a holland kormánynak

2004.11.09. 11:18
Bosszúval fenyegette meg a holland kormányt és népet egy ismeretlen iszlám csoport, amely az iszlám iskola és több mecset ellen elkövetett hétfői merényletekre válaszolna. A holland ellenzék eközben élesen bírálja háborús retorikája miatt a kormányt, mert szerintük ez csak tovább szítja az indulatokat.
Egy iszlám fegyveres csoport kedden internetes üzenetben megfenyegetette a holland kormányt és népet, hogy "súlyos árat fizetnek" a muzulmánok elleni megtorló akciókért, amelyeket Theo van Gogh holland filmrendezőnek a radikális iszlám nevében történt meggyilkolása után követtek el.

Két támadás templomok ellen
Megpróbáltak felgyújtani két keresztény templomot keddre virradó éjjel Hollandiában, minden jel szerint egy muzulmán iskolánál történt előző napi robbantásra válaszul - közölte kedden a rendőrség. A gyújtogatók Molotov-koktélokat dobtak egy utrechti és egy amersfoorti protestáns egyházi épületre, a lángok azonban gyorsan kialudtak, személyi sérülés nem történt - számoltak be róla a hatóságok. (MTI)
Hollandia 900 ezres muzulmán közössége ellen több megtorló akciót követtek el Theo van Gogh múlt keddi meggyilkolása után: pokolgépes merényletet hajtottak végre egy iszlám iskola ellen, meggyaláztak mecseteket, más szentélyeket pedig megpróbáltak felgyújtani. A filmrendező feltételezett gyilkosa egy marokkói származású 26 éves holland állampolgár állítólag a radikális iszlám nevében cselekedett.

Bocsánatkérést követelnek

"Nem nézzük ölbe tett kézzel azt, ami hollandiai iskoláink és mecseteink ellen történik. Esküszünk, hogy drágán megfizetünk a holland kormánynak és népnek" - írta a magát at-Tauhíd al-Iszláminak (iszlám egység) nevező szervezet.

Az egyelőre nem hitelesített üzenetben az "Omar al-Moktar mártír brigádjának európai információs osztálya" felszólítja a hágai kormányt, hogy állítsák le a holland televíziós csatornák muzulmánellenes programjait, amik terroristáknak állítja be a muszlimokat. A szervezet végül hivatalos bocsánatkérést követel a holland kabinettől.

Éles bírálat a kormánynak

Hétfőn holland képviselők élesen bírálták a holland miniszterelnök-helyettest, Gerrit Zalmt, amiért a múlt héten háborút hirdetett a szélsőséges iszlám ellen. A baloldali zöldpárt vezetője Femke Halsema szerint a holland kormánynak meg kell őriznie önmérsékletét, mert "könnyen abba a hibába esünk, hogy a mi és ők ellentét világháborús szemléletében kezdünk el gondolkodni".

Ugyancsak tiltakozását fejezte ki a legnagyobb ellenzéki párt a munkapárt (PvdA) vezére is, aki szerint ha a kormány háborúként fogja fel a dolgot, felmerül a kérdés, nyerhet-e egyáltalán. "Elég csak Izrael példájára gondolni" - jelentette ki Wouter Bos.

Terrorellenes intézkedések

A holland kormány azt tervezi, hogy növeli a holland hírszerzésre (AIVD) fordított összeget is, továbbá fenntartja annak lehetőségét, hogy bevonja azon kettős állampolgárságú személyek útlevelét, akik veszélyt jelenthetnek az ország biztonságára.

Hétfőn az AIVD arról számolt be, fennáll annak a gyanúja, hogy a Van Gogh-gyilkosságot spanyolországi iszlám terrorista szervezet rendelte meg. A holland hírszerzés szorosan együttműködik a spanyol rendőrséggel, ugyanis októberben egy Madridban tervezett, de megakadályozott merényletnek hollandiai szálai is voltak.