Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bizalmat kapott a lengyel kormány

2005.11.10. 22:16
Megnyerte a bizalmi szavazást Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök kisebbségi konzervatív kormánya csütörtök este a varsói parlamentben.

Marcinkiewicz kabinetjére a lengyel parlament alsóházában 272 képviselő szavazott igennel és 187 képviselő nemmel.

A jobboldali-populista Jog és Igazságosság (PiS) párt kormánya a piaci reformokkal és az Európai Unióval szemben fenntartásokat tápláló kisebb pártok, az Önvédelem, a Lengyel Családok Ligája és a Parasztpárt támogatásával győzött.

Így Lengyelországban minden idők legjobboldalibb kormánya állt föl, miután a PiS nem tudott megállapodni a parlamenti választásokon és az államfőválasztáson második, mérsékelt, liberális gazdaságpolitikát ígérő Polgári Platformmal a koalícióról.

Ennek következtében az amúgy is erősen konzervatív, a hagyományos értékekhez erősen kötődő PiS csak kisebbségi kormányt tudott alapítani, és rá lesz szorulva a bizalmi szavazáson is őt támogató kis szélsőséges pártokra.

Szakértők a kormányban

A mérsékelt, technokrata közgazdász kormányfő a korrupció és a bürokrácia felszámolását, a családok nagyobb támogatását és gazdaságösztönző intézkedéseket ígért, és a 18 százalékos lengyel munkanélküliséget is drasztikusan szeretné csökkenteni.

Marcinkiewicznek eközben kifelé el kell oszlatni azokat a kételyeket, hogy kormánya nem patrióta xenofóbokból áll. A 17 tagú kabinetben 8 tárcát technokrata irányít majd.

Az új lengyel vezetést Marcinkiewicz mellett a Kaczysnki ikrek határozzak majd meg, a varsói polgármesterből lett lengyel államfő Lech és a pártot irányító Jaroslaw.