Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Chávez: A gyarmatosító beszélt I. János Károlyból

2007.11.12. 20:42
Hugo Chávez venezuelai elnök szerint "ötszáz év gyarmatosítói pökhendisége tört ki" I. János Károly spanyol királyból, amikor "miért nem hallgatsz már!?" szavakkal rászólt az iberoamerikai csúcstalálkozón Chilében.

Chávez a latin-amerikai spanyol gyarmatosításra utalt megfogalmazásával, amikor hétfőn hazaérve a santiagói csúcsról, visszatért arra a heves szócsatára, amelyet a spanyol küldöttséggel folytatott a chilei fővárosban.

Azt mondta, amikor leszállt Caracasban a repülőgépről, hogy nem hallotta a spanyol király rendreutasító szavait. "Szerencséje volt János Károly úrnak, mert nem tudom, mit feleltem volna neki (,ha hallom)" - ismertette újságírókkal a saját verzióját az incidensről.

Chávez kemény szavakkal illette az iberoamerikai csúcson José María Aznar konzervatív spanyol politikust, volt kormányfőt.

"Fasisztának" nevezte, mert támogatta George Bush amerikai elnököt az iraki háború ügyében, és mert Aznar volt az első, aki támogatta az Egyesült Államokat abban a puccskísérletben, amely 2002-ben rövid időre megdöntötte az ő hatalmát.

Chávez annak ellenére is megismételte a bírálatot, hogy José Luis Rodríguez Zapatero jelenlegi spanyol kormányfő tiszteletet kért a spanyol nép által megválasztott vezető számára. Chávez többször is Zapatero szavaiba vágott, s egyik alkalommal a láthatólag ideges I. János Károly király rászólt: "Miért nem kussolsz már"?

A spanyol külügyminiszter csendesíteni próbálta hétfőn a "santiagói közjáték" hullámait. Miguel Ángel Moratinos kifejezte reményét az El País spanyol lap internetes kiadásának, hogy az incidens nem csorbítja a spanyol-venezuelai kapcsolatokat.

Madrid jó kapcsolatokra törekszik minden országgal, de ennek előfeltétele a kölcsönös tisztelet. "Ha valaki tiszteletlen velünk, arra reagálnunk kell" - mondta.