Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Évi négymilliárdot kaphat Arafat felesége a palesztinoktól

2004.11.12. 10:36
Évente 22 millió dollárt kap a Palesztin Hatóságtól Szúha Arafat, a palesztin vezető Párizsban élő felesége. Mahmud Abbászék állítólag azért fizetnek inkább így, hogy ne kelljen Arafat vagyonáról egyezkedniük a dacos asszonnyal, aki legutóbb a haldokló vezető meglátogatását tiltotta meg nekik.
22 millió dollárt (4,2 milliárd forint) kap évente Jasszer Arafat özvegye a Palesztin Hatóság költségvetéséből, írja a Jerusalem Post a Corriere De La Serra értesüléseire hivatkozva.

#alt#
Szuha és Jasszer Arafat a konyhában
Napnyugtakor temetik Arafatot >>>

Az olasz lap azt állítja, Szúha Arafat Mahmud Abbásszal, a palesztin törvényhozás fejével érte el a megállapodást, amikor Abbász meglátogatta az Arafat betegágyánál virrasztó asszonyt a francia katonai kórházban, Párizstól nem messze.

Abbász a találkozón állítólag személyesen tett ígéretet arra, hogy a palesztin autoritás a Párizsban élő asszony éves kiadásait 22 millió dollárból fogja fedezni. A vezető olasz napilap megjegyzi, júliusban maga Arafat utalt feleségének 11 millió dollárt az év első hat hónapjára.

Abbászt és a palesztin vezetést az kényszeríthette a lépésre, hogy a múlt héten Szúha Arafat megtagadta nekik, hogy meglátogassák a beteg elnököt. A nő azzal vádolta meg a palesztin vezetőket, hogy "élve akarják eltemetni" Arafatot. Ezt ráadásul nagy nyilvánosság előtt, az al-Dzsazíra televízióban közölte, hozzátéve, hogy Arafat haza fog térni.

Nem akarnak balhét

A palesztin vezetés ebből azt a következtetést vonhatta le, hogy jobb előbb megegyezni a karakán asszonnyal, mintsem később Jasszer Arafat tulajdonában álló bankszámlákon és ingatlanokon vitatkozni.

Palesztin forrásokra hivatkozva a lap azt írja, a pénzt Arafat több titkos bankszámlájáról fogják átutalni Szúhának, amiket a palesztin vezető különböző országokban tartott fent. Állítólag összesen négymilliárd dolláros (757 milliárd) vagyona lehetett különböző bankokban Arafatnak.