Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Több mint 30 ezer külföldi katona vonulhat ki jövőre Irakból

2005.11.13. 15:58
Az Irakban állomásozó külföldi haderő 160 ezres létszáma jelentősen csökkenhet jövőre, szellőztette meg több iraki vezető politikus szerdán. 2006-ban a britek is kivonulhatnak.

Több mint harmincezer külföldi katonát vonnak ki jövő év közepéig Irakból a jelenlegi 160 ezerből, jelentette be vasárnap iraki nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Muaffak ar-Rubai elmondta, 2006 végéig a nemzetközi haderő hatvanezer katonája hagyja el az országot, és a külföldi katonák száma addigra százezerre csappan.

Küszöbön áll az iraki kormány és külföldi szövetségeseinek megállapodása arról, hogy a 18 iraki tartományból 12-ben átadják az ellenőrzést az iraki biztonsági erőknek.

Az amerikai haderő hivatalosan már átadta a biztonság felügyeletét az irakiaknak egyes dél-iraki városokban, így Nedzsefben és Kerbelában is, ahol viszonylagosan nyugodt a helyzet.

A britek is 2006-ban mennének?

Sir Mike Jackson tábornok a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában az iraki elnök nem sokkal korábban, szintén Londonban elhangzott nyilatkozatára reagált.

Dzsalal Talabani az ITV1 kereskedelmi tévének adott interjúban azt mondta: a brit alakulatok 2006 végére elhagyhatják Irakot, mert az iraki erők addigra képesek lesznek átvenni a jelenlegi dél-iraki brit megszállási övezet ellenőrzését. A nemzetközi hadikoalíció azonnali távozása "polgárháborúhoz és katasztrófához" vezetne Irakban.

Talabani elmondta azt is, hogy a kivonás időpontjáról még nem tárgyalt a brit kormánnyal, az általa említett jövő év végi időpont "a helyzet felmérésén" alapszik.

Sir Mike Jackson brit vezérkari főnök, aki eddig kifejezetten ódzkodott kivonulási időpontok még hozzávetőleges megjelölésétől is, a BBC tévének vasárnap azt mondta: a jövő év végi távozás "reális lehet".

Nem kell kőbe vésni 2006-ot

A BBC külpolitikai tudósítója szerint Talabani szavainak abban van jelentősége, hogy meghatározott egy olyan dátumot, ami előtt biztosan nem vonulhatnak ki a brit katonák. "Ez inkább a reményről, mintsem reális politikai elhatározásról szól" - fogalmazott Paul Reynolds.

Nagy-Britannia 40 ezer fős haderővel vett részt a 2003 márciusában kezdődött iraki háborúban; jelenleg mintegy nyolcezer brit katona állomásozik Dél-Irakban. A háborúban a brit hadsereg 97 katonája halt meg. Bár magyar katonák - néhány tiszt kivételével - már nem állomásoznak Irakban, magyarországi harckocsik nemsokára hadrendbe lépnek, miután az iraki védelmi miniszter vasárnap átvett 80 lánctalpast, amit a magyar kormány ajánlott fel. A kiszolgált tankokat itthon, de iraki pénzből újították fel. Bővebben >>