Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Titokzatos tengeralattjáró az izraeli vizeken

2004.11.15. 12:30
Múlt héten egy tengeralattjáró hatolt be izraeli felségvizekre, ám amikor az izraeli haditengerészet hajtóvadászatot indított ellene, gyorsan eltűnt a mélyben. Szakértők szerint a jármű célja a kémkedés lehetett.
Vélhetően egy nyugati tengeralattjáró hatolt be izraeli felségvizekre Naharíjjánál még november 10-én , múlt hét szerdán, de az esetről csak hétfő reggel számolt be az izraeli katonai rádió. Amikor a vízi járművet az izraeli haditengerészet fölfedezte és üldözőbe vette, a tengeralattjáró megfordult, és eltűnt a Fölközi tengerben, írja a Jerusalem Post.

A tengeralattjáró három mérföldnyire hatolt be az izraeli felségvizekre, amik az ország partjaitól 12-14 mérföldre nyúlnak be a tengerbe. A járművet két őrhajó és több helikopter is üldözőbe vette.

A rádió beszámolója szerint az esetet megpróbálta titokban tartani a hadügyminisztérium, ami ellenséges tevékenységnek minősítette az ügyet.

Arról nincs biztos információ, melyik ország flottájához tartozott a tengeralattjáró, de a Jerusalem Postnak beszámoló katonai illetékes szerint valamelyik nyugati ország haditengerészetének járműve lehetett.

Üldözőből üldözött

A Jerusalem Post által megkérdezett szakértők elmondták, Szíriának három, Líbiának két tengeralattjárója is van, de egyik sincs üzembe helyezve. Egyiptom négy, Irán három, Törökország 12 hadrendben álló tengeralattjáróval rendelkezik, és az Egyesült Államoknak ugyancsak vannak egységei a Földközi-tenger keleti térségében. Nem zárható ki annak lehetősége sem, hogy orosz hajó volt a tettes.

Ávraham Ben Sosan, a haditengerészet korábbi vezetője a katonai rádiónak azt nyilatkozta, a legvalószínűbb lehetőség, hogy kémkedési és nem támadási céllal érkezett a titokzatos tengeralattjáró. Az ilyen járművek általában a hírszerzésnek dolgoznak, elektronikus és fényképes megfigyelést végeznek.

Ben Sosan szerint az, hogy terroristák kezére került volna egy tengeralattjáró, nem valószínű, bár erre sikertelen próbálkozások már történtek a nyolcvanas években.

A katona szerint a tengeralattjáró, amikor az izraeli radarok észrevették, azonnal menekülni kezdett.