Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Négy miniszter távozik a Bush-kabinetből

2004.11.15. 17:06
Ha kijelölik utódát, megválik posztjától az amerikai külügyminiszter. Colin Powell a külföld szemében a Bush-kormány legmérsékeltebb alakja volt, az iraki háború ügyében a tárgyalást és nem a gyors katonai beavatkozást sürgette. Három másik minisztert is menesztett Bush, Powell utódja Condoleezza Rice lehet.
Lemond tisztségéről Colin Powell amerikai külügyminiszter, szivárogtatta ki egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő, értesült az ABC News. Az amerikai külügyminiszter akkor távozik, ha kijelölik utódját.

#alt#
Powell a Georgetown Egyetemen
idén szeptemberben

Közös megegyezés volt az elnök és a külügyminiszter között, hogy ha eljön az ideje, Powell lemond posztjáról, nyilatkozták a CNN-nek fehér házi források. Azt is közölték, Powell valószínűleg tovább dolgozik majd olyan ügyekben, mint az észak-koreai nukleáris fenyegetés, valamint az iraki választások.

Bush második elnöki terminusában eddig összesen hat vezető tisztviselő távozott a kabinetből. Powellen kívül hétfőn mondott le posztjáról Anne Veneman mezőgazdasági, Rod Paige oktatási, valamint Spencer Abraham energiaügyi miniszter.

Múlt héten John Ashcroft igazságügyminiszter adta be lemondását, és megvált posztjátol Bush eddigi kereskedelmi minisztere, Don Evans is.

Condoleezza Rice lehet az utódja

Keringtek ugyan pletykák Powell jövőjéről (sokszor felmerült, hogy csak egy terminust vállal) a Bush-adminisztráció második menetében, de konkrétumokról egyik fél sem beszélt. Múlt héten, amikor a külügyminiszter munkájáról kérdezték az elnököt, Bush azt válaszolta: "Büszke vagyok a külügyminiszteremre, fene nagy dolgokat vitt végbe".

Egy az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó tisztviselő szerint ugyanakkor Powell januárig akart volna maradni. A Reuters úgy értesült Powell már pénteken beadta lemondását az elnöknek.

A CNN értesülései szerint Powell utódja valószínűleg Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó le, de felmerült az ENSZ amerikai nagykövetének, John Danforthnak a neve is.

A különutas Powell

Powell komoly erőfeszítéseket tett, hogy el tudja fogadtatni George Bush elnök külpolitikáját, és hogy kellő nemzetközi támogatottsága legyen az iraki háborúnak. Ezért a magatartásáért az amerikai külügyminisztert nagyobb tisztelet övezte a nemzetközi közösség szemében, de többször összetűzésbe került a Bush-kormányzat keményvonalasaival.

Ez év elején a Washington Postnak azt nyilatkozta, nem biztos abban, hogy akkor is támogatta volna a háborút, ha tudja, hogy nincsenek Iraknak tömegpusztító fegyverei.

Bár Dick Cheney alelnök és Donald Rumsfeld hadügyminiszter ellenében Irak esetében sokáig nem a gyors katonai beavatkozás mellett volt 2002-ben, nem rest fegyverhez nyúlni sem.

Nem volt rest háborúzni sem

Legismertebb akciója az Öböl-háború volt George W. Bush édesapjának elnöklése idején, a nyolcvanas években pedig Ronald Reagan nemzetbiztonsági tanácsadójaként támogatta a "Csillagok háborúja" néven ismertté vált rakétaprogramot.

A 1937-es születésű politikusnak gyorsan ívelt felfelé karrierje. Powell harmincöt évig volt hivatásos katona, a George Washington Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Ő volt az első színesbőrű főparancsnoka és külügyminisztere az Egyesült Államoknak.

1989 októberétől 1993 szeptemberéig a vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke - az amerikai hadsereg legmagasabb szintű vezetőjeként 28 katonai konfliktust vezényelt le. 2001. óta az Egyesült Államok külügyminisztere.

A republikánusok konzervatív szárnyát képviselő Bush annak ellenére választotta meg külügyminiszterének, hogy határozottan mérsékeltnek számított pártján belül, nem ellenezte például az abortuszt.