Ágnes
-1 °C
2 °C

A CIA-gépek után kutatnak Skandináviában is

2005.11.16. 19:52
Tagadta az amerikai diplomácia, hogy Norvégiában a CIA fogolyszállító gépei szálltak volna le. A norvég kormány az erről szóló médiabeszámolók miatt fordult az Egyesült Államokhoz, akárcsak Stockholm, ahol utánanéznek a repülőknek. A Kanári-szigetek ugyancsak választ vár a spanyol kormánytól.

Választ vár Norvégia az Egyesült Államoktól a hírszerzés által bérelt repülők ügyében arra, hogy vajon azt a gépet, amely a helyi sajtó szerint Oslóban leszállt, foglyok szállítására használták-e. Ezt amerikai részről cáfoltak.

Anne Lene Dale Sandsten, a norvég kormány szóvivője szerdán Oslóban közölte, hogy találkoztak az amerikai nagykövetség egy képviselőjével. Az illető cáfolta, hogy a kérdéses repülőgépet az amerikai hatóságok fogolyszállításra használták volna abban az időben.

A Ny Tid című norvég hetilap azt írta legutóbbi számában, hogy július 20-án leszállt az oslói légikikötőben egy repülőgép, amely a N50B lajstromjelet viselte, amit a CIA terroristagyanús foglyok titkos börtönökbe való eljuttatására használt.

Az oslói amerikai nagykövetség csupán annyit közölt, hogy Washington megpróbál egyenes választ adni a norvég fél kérdéseire.

Svédországban is lekapták őket

Kedden svéd politikusok méltatlankodásukat fejezték ki amiatt, hogy állítólag az amerikai CIA által bérelt gépek szálltak le svéd repülőtereken.

A TT svéd sajtóügynökség jelentése szerint legalább két, a múltban a CIA által használt repülőgép szállt le a skandináv országban 2005-ben és 2002-ben. Az egyik gép több alkalommal leszállt a kubai Guantánamón lévő amerikai légitámaszponton.

A svéd légiközlekedési felügyelet szerdán közölte, hogy nincs tudomása titkos küldetésű amerikai gépek svédországi leszállásáról. A stockholmi kormány mindazonáltal átfogó vizsgálatra kérte fel a felügyeletet.

A CIA Európában lévő állítólag titkos börtöneinek létét eddig minden hírbe hozott ország cáfolta, és hivatalosan egyik ország sem tudta, hogy a több kelet-európai országban, így Budapesten is felbukkant az állítólag fogolyszállításra használt repülőgépek egyike.

Mallorca és a Kanári-szigetek is választ vár

Mallorca után a Kanári-szigetek is felmerült, mint titkos amerikai rabszállítások átmenő állomása, közölte szerdán a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport kormánya.

A kormányzó már májusban magyarázatot kért a madridi kormánytól a helyi lapokban megjelent értesülésekre, amelyek szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) feltételezett repülőgépei öt alkalommal leszálltak Tenerifében 2004 márciusa és ez év májusa között. A spanyol kormány csak homályos választ adott.

A spanyol belügyminiszter kedden jelentette be, hogy kivizsgálják, hogy Spanyolország területén át is szállítottak-e amerikaiak terroristákat titkos európai börtönökbe.

A spanyol sajtó Mallorcát nevezte meg, mint amelyen keresztül a titkos szállítások folytak. Ugyancsak kedden merült föl, hogy Svédországot is használták útjaikon a CIA álcázott repülőgépei.