Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az al-Kaida vállalta az isztambuli merényleteket

2003.11.17. 00:01
Az al-Kaida nevű terrorista szervezet jelentkezett a szombati véres isztambuli robbantások végrehajtójaként, közölte egy arab nyelvű napilap. Az emailen kapott üzenet szerint azért hajtották végre a merényleteket, mert tudomások volt arról, hogy Moszad-ügynökök tartózkodtak a zsinagógákban.
Az al-Kaida nevű terrorista szervezet jelentkezett a szombati véres isztambuli robbantások végrehajtójaként - közölte egy arab nyelvű napilap.

Abu Hafsz al-Maszri nevét viselik

A londoni székhelyű al-Kudsz al-Arabi napilap főszerkesztője vasárnap közölte, hogy a szerkesztőség emailen kapott üzenetet, amelyben egy magát Abu Hafsz al-Maszri brigádok - al-Kaida névvel illető szervezet vállalta az isztambuli merényletek végrehajtását.

Abu Hafsz al-Maszri az al-Kaida terrorszervezet katonai hálózatának főnöke volt, az Oszama bin Ladenhez igen közel álló terroristát az amerikai hadsereg katonái 2001 októberében ölték meg Afganisztánban.

Az üzenet szerint a merényletet azért hajtották végre, mert a szervezetnek biztos tudomása volt arról, hogy az isztambuli zsinagógákban több izraeli titkosszolgálati ügynök is jelen volt.

A nyomozás eddigi adataiból kiderült, hogy az elkövetők valószínűleg ömngyilkos merénylők voltak. Egy videofelvétel ugyanis rögzítette, amint mindkét zsinagógánál egy-egy autó lassít le. A hatóságok valószínűsítik, a merénylők az autóval együtt robbantották föl magukat.

A rendőrség eddig négy embert vett őrizetbe, de mindannyiukat szabadon engedte, bár gyanúsítottként továbbra is megfigyelik őket, írja a CNN.

23 halott, több mint 300 sebesült

A két zsinagógánál végrehajtott pokolgépes merényletben 23 ember vesztette életét, a sebesültek száma meghaladta a háromszázat. Az eddigi jelentések szerint az áldozatok döntő többsége török muzulmán járókelő volt, a halottak között csak hatan voltak a helyi zsidó közösség tagjai.

A terrorista szervezet üzenetében azzal fenyegette meg az Egyesült Államok "lakájait" - név szerint Nagy-Britanniát, Olaszországot, Ausztráliát és Japánt -, hogy az említett országok fővárosaiban is várhatók lesznek gyilkos merényletek.