Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Pentagon védelmébe vette a fehér foszfort

2005.11.16. 21:37
Azután, hogy korábban tagadta az amerikai hadvezetés a fehér foszfor használatát iraki bevetéseken, most vitát kezdeményezve érvel amellett, hogy a mérgező anyag hagyományos és nem vegyi fegyvernek tekintendő, így tiltva sincsen.

A Pentagon szerdán védelmébe vette a fehér foszfor bevetését iraki felkelők ellen mondván, hogy a foszforfegyver hagyományos, nem pedig vegyi fegyver.

"A fehér foszfor, akárcsak más hagyományos fegyverek, nem vegyi fegyver. A fehér foszfor alkalmazásával készült fegyverek nem számítanak tiltottnak" - hangsúlyozta Bryan Whitman Pentagon-szóvivő. Hozzátette, hogy az amerikai fegyveres erők főként ködfüggöny előállításához használják azt.

Ezzel a Pentagon a pár napja a témában nyilatkozó londoni nagykövetet hozta kínos helyzetbe. Holmes Tuttle azt állította, az amerikai hadsereg sem napalmot, sem foszfort nem vetett be

Fallúdzsában használták tavaly

Az amerikai hadsereg 2004 novemberében Fallúdzsa ostromakor vetett be foszforfegyvert az ellenséges harcosok ellen. A katonák a foszforgránátokat Fallúdzsa ostromakor arra használták, hogy kiűzzék az ellenséget rejtekhelyéről, közölte a Pentagon.

A RaiNews 24 olasz közszolgálati televíziós csatorna egy november 8-án sugárzott dokumentumfilmben - szemtanúk megszólaltatásával - azt állította, hogy az amerikai erők fehér foszfort vetettek be polgári lakosok ellen 2004 novemberében Fallúdzsában.

Gyújtogattak az anyaggal

Az ügyben az iraki kormány is vizsgálatot szeretne, egy helyi emberi jogi szervezet pedig a helyszínre indult, hogy nyomok után kutasson.

Egy amerikai, San Diego-i, a hábnorú idején az amerikai hadsereggel tartó újságíró arról számolt be, hogy gyújtogatási céllal a lázadók ellen vetettek fe fehér foszfort a katonák, de arról nem tud, hogy a lakosság ellen is használták volna.

Whitman szerdán tagadta, hogy az amerikaiak a polgári lakosság ellen támadnának fegyvereikkel, és hazugságnak nevezte, hogy ilyen fegyverekkel civileket célba vettek volna.

Fény az éjszakában

A fehér foszfort az első világháború végén fejlesztették ki, használata a második világháborúra nyúlik vissza. A foszfor levegővel érintkezve erős fényt bocsát ki. Harcok helyszínének megvilágítására vagy csapatok álcázására használják.

Mérgező anyag, a vele való érintkezés a bőrön égési sebeket, illetve máj-, szív- és vesebántalmakat okozhat.

A hagyományos fegyverekre vonatkozó egyezmény 1980-as jegyzőkönyve tiltja gyújtófegyverek használatát polgári személyek vagy olyan katonai célpontok ellen, amelyek közelében nagy számban él polgári lakosság. Az Egyesült Államok nem írta alá a jegyzőkönyvet. A fehér foszfort eddig nem tipizálták vegyi fegyverként, és nem is illegális.