Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Oroszország is fegyverezné Irakot

2004.11.16. 18:48
Oroszorság felkészült arra, hogy fegyvereket szállítson Iraknak, ha erre az iraki kormány felkéri, jelentette ki Szergej Ivanov védelmi miniszter kedden. Az orosz vezérkari főnök szerint az ötletgazda Egyesült Államok felismerte, hogy nem érdemes a legkorszerűbb fegyverekkel felszerelni az új iraki hadsereget.
"Készek vagyunk újra orosz fegyvereket szállítani Iraknak viszonossági alapon. Ezt azonban csak akkor tesszük meg, ha az iraki kormány segítséget kér tőlünk." - jelentette ki kedden Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter, miután találkozott spanyol kollégájával Jose Bonóval, jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Ivanov az iraki katonák kiképzésére is felkészültnek tartotta Oroszországot, de ezt kizárólag otthon vagy egy harmadik országban tudja elképzelni, Irakban nem. A miniszter utalt arra is, hogy Irak történelmének bizonyos periódusaiban már használt orosz fegyvereket, és az iraki kormány egyszer sem kifogásolta azok minőségét.

Konkrét terv viszont még nincs, csupán ötletként merült fel az orosz szerepvállalás az iraki fegyveres erők megteremtésében, jelentette ki Ivanov.

Se lehetőség, se szükség

Az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke kedden Brüsszelben elmondta, az Egyesült Államok felvetése volt, hogy Oroszország szállíthatna fegyvert Iraknak. Jurij Balujevszkij a NATO székhelyén találkozott James Jones tábornokkal, a NATO egyesített fegyveres erőinek európai főparancsnokával.

Balujevszkij szerint az amerikai kezdeményezés azt tükrözi, hogy Washingtonban felismerték: nem érdemes a legkorszerűbb fegyverekkel, harceszközökkel felszerelni az új iraki hadsereget, elvégre erre nincs se szükség, se lehetőség.

Nincs lehetőség, mert az új iraki hadsereg - kiképzettségi szintjét tekintve - egyelőre nem is alkalmas a legkorszerűbb fegyverek kezelésére. Nincs szükség, mert az iraki hadsereg fő feladata nem az ország külső fenyegetéssel szembeni védelme, hanem Irak belső stabilitásának biztosítása, fejtegette az orosz vezérkari főnök.