Auguszta
-3 °C
2 °C

Hírszerzési dolgozót gyanúsítanak a van Gogh-gyilkosságban

2004.11.18. 10:02
Államtitoksértéssel gyanúsították meg a holland hírszerzési hivatal, az AIVD egyik alkalmazottját Theo van Gogh filmrendező meggyilkolásának ügyében. A fordító civilben médiafigyelőt alapított, aminek feladata a muszlimokat negatív módon beállító médiátermékek leleplezése volt.
Őrizetbe vették a holland hírszerzés, az AIVD egyik muszlim származású fordítóját, aki a gyanú szerint információkkal látott el két fegyveres muszlim szervezetet, amelyek közül az egyiket Theo van Gogh filmrendező meggyilkolásával gyanúsítják, számol be a Reuters.

A hatóságok a harmincnégy éves férfit három másik alkalmazottal együtt még szeptember 30-án tartóztatták le államtitoksértés gyanújával. Az utóbbi három dolgozót bizonyíték hiányában elengedték, számolt be az ügyről egy amszterdami ügyészség szerdán.

A Dutch Volkskrant című holland napilap a letartóztatott férfi nevét is tudni véli, a lap szerint Othman Ben A.-nak hívják a marokkói férfit, aki állítólag kapcsolatban állt azzal az amszterdami csoporttal, aminek egyik tagja november 2-án különös kegyetlenséggel meggyilkolta az iszlámot radikálisan bíráló filmrendezőt.

Vigyázó szemek

Az újság információi szerint a férfi egy olyan szervezetet alapított, amely figyelte és összegyűjtötte a muszlim közösségeket negatívan beállító médiabeli megnyilvánulásokat a szeptember 11-ei New York-i terrortámadás után.

A holland hatóságok jelenleg hét személyt tartanak őrizetben a filmrendező halála utáni letartóztatásokban, amiben nagy szerepe volt az AIVD-nek is. Az ügynek több szálai vezetnek Spanyolországba is.

A múlt héten a hollandok átadtak Madridnak egy algériai gyanúsítottat, aki a hírszerzés információi szerint a "szent háborúra" képezett ki Hollandiában élő muszlim szélsőségeseket. A holland kormány azóta módosította azt a jogszabályt, amely nem tette lehetővé, hogy a hírszerzés információi bírósági bizonyítékként