Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

EU-csatlakozás: 2004 május 1-ét javasolják a külügyminiszterek

2002.11.18. 19:39
A tagjelölt országok képviselői egyöntetűen az Unió jelenlegi tárgyalási ajánlatainak a javítása mellett álltak ki az EU-külügyminiszterekkel folytatott hétfői tárgyaláson.
Az Európai Unió tagországainak külügyminiszteri értekezlete hétfőn 2004. május 1-jét javasolta a 10 tagjelölt ország felvételének időpontjául. Diplomáciai források szerint az időpont kijelölésekor figyelembe vették az előreláthatóan 2003. áprilisában Athénban aláírásra kerülő csatlakozási szerződések törvényerőre emeléséhez szükséges eljárás időigényét.

Eszi, vagy nem eszi

A 2004-es EU-csatlakozásra esélyes tíz ország külügyminiszterei eltérő határozottsággal és hangsúlyokkal ugyan, de valamennyien az EU jelenlegi tárgyalási ajánlatainak a javítása mellett álltak ki uniós kollegáikkal hétfőn Brüsszelben tartott találkozójukon - közölte a magyar külügyminiszter. Kovács László emlékeztetett Anders Fogh Rasmussennek, az EU soros elnökségét betöltő Dánia miniszterelnökének arra a kijelentésére, amely szerint a tizenötök nem "eszi vagy nem eszi, nem kap mást" alapon tették meg ajánlataikat. Akkor viszont minden nyitott kérdésről lehet még tárgyalni - fűzte hozzá. Günter Verheugen azonban kijelentette: "Az Európai Tanács brüsszeli értekezletének eredményei nem tárgyalhatók".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!