Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EU-csatlakozás: 2004 május 1-ét javasolják a külügyminiszterek

2002.11.18. 19:39
A tagjelölt országok képviselői egyöntetűen az Unió jelenlegi tárgyalási ajánlatainak a javítása mellett álltak ki az EU-külügyminiszterekkel folytatott hétfői tárgyaláson.
Az Európai Unió tagországainak külügyminiszteri értekezlete hétfőn 2004. május 1-jét javasolta a 10 tagjelölt ország felvételének időpontjául. Diplomáciai források szerint az időpont kijelölésekor figyelembe vették az előreláthatóan 2003. áprilisában Athénban aláírásra kerülő csatlakozási szerződések törvényerőre emeléséhez szükséges eljárás időigényét.

Eszi, vagy nem eszi

A 2004-es EU-csatlakozásra esélyes tíz ország külügyminiszterei eltérő határozottsággal és hangsúlyokkal ugyan, de valamennyien az EU jelenlegi tárgyalási ajánlatainak a javítása mellett álltak ki uniós kollegáikkal hétfőn Brüsszelben tartott találkozójukon - közölte a magyar külügyminiszter. Kovács László emlékeztetett Anders Fogh Rasmussennek, az EU soros elnökségét betöltő Dánia miniszterelnökének arra a kijelentésére, amely szerint a tizenötök nem "eszi vagy nem eszi, nem kap mást" alapon tették meg ajánlataikat. Akkor viszont minden nyitott kérdésről lehet még tárgyalni - fűzte hozzá. Günter Verheugen azonban kijelentette: "Az Európai Tanács brüsszeli értekezletének eredményei nem tárgyalhatók".