Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Miniszterhelyettest raboltak el Irakban

2006.11.19. 20:33
A siíta Szaffar bagdadi otthonába törtek be az egyenruhás fegyveresek. Vasárnap ötvenen haltak meg Irak-szerte. A szír külügyminiszter Bagdadba utazott.

Fegyveresek rabolták el az egyik iraki egészségügyiminiszter-helyettest bagdadi otthonából vasárnap. A húsz harcos egy része egyenruhát viselt, rendőrautókkal és kisteherautókkal érkeztek Ammar al-Szaffar házához.

Szaffar elrablása alig egy héttel azután történt, hogy egyenruhás fegyveresek tucatnyi embert raboltak el az oktatási minisztériumból. A siíta Szaffar Nouri Maliki kormányfő pártjának tagja.

Vasárnap 50 ember halt meg összecsapásokban Irakban, 22-en egy öngyilkos merényletben vesztették életüket, miközben a szíriai külügyminiszter áttörésnek számító látogatásra érkezett Irakba.

Valíd Moallem azután érkezett, hogy az amerikai elnök felkérte Iránt és Szíriát is, hogy segítség aktívan az iraki békefolyamatot. Az Egyesült Államokkal hűvös viszonyt ápoló Szíria belement, hogy háromoldalú tárgyalásokat folytassanak.

Csökkentené az iraki erőszakhullám mértékét, ha menetrendet állapítanának meg az amerikai fegyveres erőknek az arab országból való kivonására, hangoztatta a szíriai külügyminiszter.

Moallem iraki kollégájával, Hosjar Zebarival megtartott találkozója után elmondta, hogy megvitatták a két ország diplomáciai kapcsolatainak újrafelvételét. A diplomáciai kapcsolatok 1982-ben szakadtak meg, azóta nem érkezett hír újrafelvételükről.