Friderika
13 °C
29 °C

Fegyveres hajófoglalás a Japán-tengeren

2002.11.20. 10:07
Eddig még tisztázatlan okból fegyveresek kerítettek hatalmukba egy orosz halászhajót a távol-keleti vizeken. A hatóságok eleinte kalózakcióra gyanakodtak, de nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy két cég közötti vitás ügy áll a támadás hátterében.
Kalózakció?

Négy gyorsjáratú naszádot küldött ki szerdán az orosz határőrség és a hadiflotta a Szahalinnak, más források szerint Hokkaido szigetének tartó, de még egyelőre nemzetközi vizeken hajózó Tulun orosz halászhajó feltartóztatására. A hajót fegyveresek kerítettek hatalmukba a dél-koreai Puszan kikötőjének közelében, a Japán-tengeren. Orosz hivatalos tájékoztatás szerint az ismeretlen fegyveresek nem közöltek semmit céljaikról és követeléseket sem szabtak. A hajó elfoglalása korábban kalózakciónak tűnt - noha ilyenre évtizedek óta nem volt példa a Japán-tengeren.

Válságstáb Moszkvában

A Tulunt állítólag az a kambodzsai "Korf" halászhajó kíséri, amelyekről a fegyveresek átszálltak az 1200 tonnás, 23 fős legénységgel hajózó orosz hajóra. A legénységnek egyébként semmi bántódása nem esett. A RIA "Novosztyi" orosz hírügynökség jól tájékozott rendőri forrásokra hivatkozva úgy véli, hogy a hajó elfoglalása két orosz halászati magáncég tulajdonvitájának "eredménye". S az ilyen, erőszakos cselekményekké fajuló, üzleti elszámolásból fakadó nézeteltérések nem is oly ritkák az orosz cégek között a nyílt tengeren. Moszkvában nagy visszhangot keltett a Tulun - egyelőre nem tisztázott - esete, válságstáb alakult, készültségbe helyezték az illetékes szolgálatokat, s szerda reggel még a csendes-óceáni flotta egyik nagy tengeralattjáró-elhárító hadihajója, a Pantyelejev admirális is kifutott az orosz halászhajó "fogadására", hogy szükség esetén segítse a határőrséget.

Lövések a kambodzsai hajóról

A Tulun állítólag egy holmszki, Region nevű magáncég tulajdonában van, míg "kísérője", a Korf kambodzsai zászló alatt hajózik, de szintén egy orosz cég a bérlő egyes információk szerint. A vlagyivosztoki rendőrség közlése szerint az árujával Puszanba tartó Tulunt szombatra virradóra kerítették hatalmukba fegyveresek. A hűtőhajóként is működő Tulun elé hajózott a tulajdonos képviselője, hogy segítsen előkészíteni a rakomány papírjait, de hajóját tűz alá vették az orosz bárkát kísérő Korfról. A Region cég képviselője Puszanba való visszatérésekor értesítette a dél-koreai hatóságokat az incidensről.