Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fegyveres hajófoglalás a Japán-tengeren

2002.11.20. 10:07
Eddig még tisztázatlan okból fegyveresek kerítettek hatalmukba egy orosz halászhajót a távol-keleti vizeken. A hatóságok eleinte kalózakcióra gyanakodtak, de nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy két cég közötti vitás ügy áll a támadás hátterében.
Kalózakció?

Négy gyorsjáratú naszádot küldött ki szerdán az orosz határőrség és a hadiflotta a Szahalinnak, más források szerint Hokkaido szigetének tartó, de még egyelőre nemzetközi vizeken hajózó Tulun orosz halászhajó feltartóztatására. A hajót fegyveresek kerítettek hatalmukba a dél-koreai Puszan kikötőjének közelében, a Japán-tengeren. Orosz hivatalos tájékoztatás szerint az ismeretlen fegyveresek nem közöltek semmit céljaikról és követeléseket sem szabtak. A hajó elfoglalása korábban kalózakciónak tűnt - noha ilyenre évtizedek óta nem volt példa a Japán-tengeren.

Válságstáb Moszkvában

A Tulunt állítólag az a kambodzsai "Korf" halászhajó kíséri, amelyekről a fegyveresek átszálltak az 1200 tonnás, 23 fős legénységgel hajózó orosz hajóra. A legénységnek egyébként semmi bántódása nem esett. A RIA "Novosztyi" orosz hírügynökség jól tájékozott rendőri forrásokra hivatkozva úgy véli, hogy a hajó elfoglalása két orosz halászati magáncég tulajdonvitájának "eredménye". S az ilyen, erőszakos cselekményekké fajuló, üzleti elszámolásból fakadó nézeteltérések nem is oly ritkák az orosz cégek között a nyílt tengeren. Moszkvában nagy visszhangot keltett a Tulun - egyelőre nem tisztázott - esete, válságstáb alakult, készültségbe helyezték az illetékes szolgálatokat, s szerda reggel még a csendes-óceáni flotta egyik nagy tengeralattjáró-elhárító hadihajója, a Pantyelejev admirális is kifutott az orosz halászhajó "fogadására", hogy szükség esetén segítse a határőrséget.

Lövések a kambodzsai hajóról

A Tulun állítólag egy holmszki, Region nevű magáncég tulajdonában van, míg "kísérője", a Korf kambodzsai zászló alatt hajózik, de szintén egy orosz cég a bérlő egyes információk szerint. A vlagyivosztoki rendőrség közlése szerint az árujával Puszanba tartó Tulunt szombatra virradóra kerítették hatalmukba fegyveresek. A hűtőhajóként is működő Tulun elé hajózott a tulajdonos képviselője, hogy segítsen előkészíteni a rakomány papírjait, de hajóját tűz alá vették az orosz bárkát kísérő Korfról. A Region cég képviselője Puszanba való visszatérésekor értesítette a dél-koreai hatóságokat az incidensről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?