Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Győzött a Néppárt az osztrák választásokon

2002.11.24. 21:15
Az Osztrák Néppárt (ÖVP) a vasárnapi előre hozott ausztriai választások egyértelmű győztese: 42,27 százalékot szerzett, 15,36 százalékkal többet, mint 1999-ben. Ám a győzelem ellenére továbbra is nyitott a jövendő koalíció kérdése.
Az SPÖ az ÖVP mögött

Az Ernst Strasser belügyminiszter által vasárnap este közölt hivatalos adatok szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 36,9 százaléknyi szavazatot kapott, s ez 3,75 százalékkal múlja felül legutóbbi eredményét, de 36 év óta első ízben a második helyre szorult az ÖVP mögött. A Zöldekre az érvényes szavazatok 8,96 százalékát adták, s ezzel 1,56 százalékkal többet kaptak, mint 1999-ben. A várakozásoknak és becsléseknek megfelelően a nagy vesztes a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely 10,16 százalékot, vagyis a egutóbbinál 16,77 százalékkal kevesebbet szerzett. A négy induló parlamenten kívüli kis párt mindegyike 1 százalék alatt maradt, s így egyik sem jutott a parlamentbe. A választásra jogosultak száma 5 912 532, a részvétel 80,48 százalékos volt. A végeredményt december 2-án, a mintegy 250 ezer levélben leadott szavazat kiszámolása után teszik közzé.

Nyitott kérdés

A koalíciós kérdés továbbra is szinte teljesen nyitottnak látszik. Wolfgang Schüssel kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy mindhárom másik parlamenti párttal tárgyalni kíván, s még semmi sincs eldöntve. Ám a jelek szerint nem lesz könnyű olyan partnert találnia, amely vállalja a nagyon erős ÖVP támogatását. Noha a felmérésekből világossá vált, hogy a választók igen jelentős része az előző választások előtt mintegy 15 évig egyhuzamban kormányzó, s 1999-ben leváltott nagykoalíciót szeretné újra látni, Alfred Gusenbauer, a szociáldemokrata párt elnöke vasárnap este a tévében nyilatkozva megismételte, hogy szándéka szerint pártja ellenzékben marad, ugyanakkor azt is mondta, hogy hajlandó tárgyalni. Alexander Van der Bellen, a Zöldek elnöke nem nyilatkozott határozottan, de pártjának több vezető személyisége úgy értékelte az eredményt, hogy a szavazók az ellenzékben kívánják látni a Zöldeket. Ezzel szemben Herbert Haupt, az Osztrák Szabadságpárt alig néhány hete megválasztott elnöke a nap folyamán többször is megváltoztatta véleményét: eredetileg 15 százalék alatti eredmény esetén ellenzékbe akart menni, majd mégis felvetette a koalíció folytatásának lehetőségét. Ám kérdés, hogy Schüssel vállalhatja-e ezt, hiszen az FPÖ újra egyre hevesebben ellenzi az EU bővítését, amely mellett Schüssel és pártja mélyen elkötelezte magát.

Igen fontos szerep hárul ebben a helyzetben az államfőre, akinek az eljárását gyakorlatilag nem köti szabály. Thomas Klestil államfő hangsúlyozta: hétfőn megbeszélést folytat külön-külön a pártok vezetőivel. Korábban úgy nyilatkozott: kipuhatolja a számszerű és a politikai lehetőségeket, nem automatikusan a legerősebb pártnak szándékozik kormányalakítási megbízatást adni, hanem a fő szempontja az lesz, hogy stabil, bel- és külföldön tekintélyt élvező kormány létrejöttét segítse elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!