Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Moszkvában tárgyalnak a grúziai szakadárok

2003.11.26. 10:27
Az orosz fővárosban tárgyalnak a tbiliszii fordulatról jól értesült források szerint a grúziai szakadár tartományok, Dél-Oszétia és Abházia vezetői, akikhez szerdán csatalkoznak az ugyancsak szeparatista törekvéseikről ismert adzsárok is. Mihail Szaakasvili bejelentette, jelölteti magát a január 4-én tartandó elnökválasztáson.
A grúziai helyzetről kezdett tanácskozást kedden Moszkvában Aszlan Abasidze, Adzsária és Eduard Kokojev, Dél-Oszétia elnöke, és szerdán csatlakozik hozzájuk Vlagyiszlav Ardzinba, Abházia vezetője is. Erről egy magát megnevezni nem kívánó, jól informált forrás tájékoztatta az orosz hírügynökséget szerdán.

Függetlenségre játszottak

Dél-Oszétia és Abházia már a 90-es években függetlenné nyilvánították magukat, de nemzetközi elismerést nem nyertek. A szeparatista felhangoktól szintén nem mentes Adzsár Autonóm Köztársaságot a jelenlegi törékeny grúziai helyzetben ugyancsak a potenciális feszültséggócok közé sorolják.

A törvényes grúz kormányra várnak

A dél-oszétiai vezető az első megbeszélések után kijelentette: Dél-Oszétiában, Adzsáriában és Abháziában figyelemmel kísérik a grúziai fejleményeket. Kokojev leszögezte: Dél-Oszétia csak akkor veszi fel a kapcsolatot Tbiliszivel, ha már megalakult a törvényes grúz kormány.

Aszlán Abasidze korábban államcsínynek nevezete a Grúziában zajló eseményeket. Az Adzsár Autonóm Köztársaság vezetője rendkívüli állapotot rendelt el, és lezáratta Adzsária és a Grúzia többi része között a határokat.

Ő is kijelentette, hogy csak az új elnök megválasztása után veszi fel a kapcsolatokat a grúz központi kormányzattal. Közölte továbbá, hogy pártja, az Újjászületés az 1999-ben megválasztott parlament munkájában vesz részt.

Szaakasvili az egyetlen elnökjelölt

Nino Burdzsanadze ideiglenes elnök feloldotta a rendkívüli állapotot Grúziában kedden, amelyet még a hétvégén rendelt el Eudárd Sevardnadze lemondott államfő.

Kedden újabb kormánytag jelentette be lemondását, Mirian Gogiasvili pénzügyminiszter távozik posztjából. Ugyaznap Burdzsanadze bejelentette, hogy az ország gazdasági összeomlás szélén áll, ezért drasztikus megszorító intézkedésekre lesz szükség a gazdaság helyreállításához.

Eközben a grúz legfelsőbb bíróság kedden érvénytelennek nyilvánította a november 2-án tartott parlamenti választások eredményét.

A jelenlegi törvényhozás 2004 januárjáig marad hivatalában, új elnökválasztást január 4-re tűzték ki. Szerdáig csupán az ellenzéki egyik vezetője, a hétvégi fordulat egyik főszereplője. a radikális Mihail Szaakasvili jelentette be indulási szándékát. A grúz ellenzéki vezért tartják a legesélyesebb elnökjelöltnek.