Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Bush Las Vegasban bakizott

2003.11.27. 12:08
A Nevadába látogató amerikai elnök beszédében végig rosszul ejtette ki Nevada állam nevét, holott 2000-ben, amikor meglátogatta az őt megválasztó államot, még jól tudta.
Jó néhány nevadai szisszent fel a keddi elnöki vizit után, amikor George Bush elnök rosszul ejtette ki az állam, Nevada nevét, értesült az AP.

Felállt a szőr

Las Vegast kedden látogatta meg Bush, és annak ellenére, hogy első elnöki látogatásakor még helyesen ejtette a szó közepét, most hibázott. Nevadát ugyanis az ott élők 'e'-vel ejtik. Bush viszont miként az egyszeri amerikai, 'á'-val mondta ki a nevet.

Az állam nevének rossz kiejtése hallatán "az itt élők hátán felállt a szőr" jelentette ki az állam főlevéltárosa. Guy Rocha szerint a mindenkori elnöknek illik ismernie a helyes kiejtési módot.

Az ügyben megszólalt az állami törvényhozásban kisebbségben lévő demokraták vezére, Dina Titus is, aki szerint jellemző, hogy a 2000-es elnökválasztáson a többségében Bushra szavazó állammal az elnök csupán ennyire foglalkozik.

Ez a dolgok rendje

Az eset kapcsán egy magas rangú republikánus, Lynn Hettrick is elismerte az AP-nak, Bush hibázott, de szerinte maga az elnöki vizit ennél sokkal fontosabb volt.

"Rengeteg jelentős dolog történt, amivel inkább érdemes foglalkozni" - mondta, és elismerte, hogy teljesen rendben lévő dolognak tartja, hogy Bush bakijával foglalkozni kezdtek az emberek: "Ez a dolgok rendje".