Valér
2 °C
8 °C

Fődíjas lett a Saronról készült karikatúra

2003.11.27. 19:07
Első díjat nyert az a hírhedtté vált karikatúra, amelyen Ariel Saron egy palesztin kisgyerek fejét marcangolja, a háttérben pedig egy lángoló palesztin falu és izraeli harci helikopterek láthatóak. A rajzoló örült a díjnak, és megköszönte Saronéknak a hírverést.
A Brit Politikai Karikatúra Társaság által meghirdetett neves verseny döntőjében 35 versenymű közül választották ki Dave Brown rajzát.

A rajzon Saron szájába a következő szöveget adta Brown: "Mi van, nem láttak még gyerekeket csókoló politikust?" Alább pedig, az alak bugyogóján a Likud párt szavazási felhívása látható, mivel az izraeli parlamenti választások előtt pár nappal jelent meg.

Vérvád

A The Independent című lapban 2003 tavaszán megjelent rajz nagy visszhangot váltott ki: az izraeli kormány panasszal fordult az izraeli brit nagykövetséghez, végül a brit panaszbizottsághoz került az ügy.

Saron azzal az érvvel fordult a tekintélyes brit Sajtópanaszügyi Bizottsághoz, hogy a karikatúra a vérvádat eleveníti fel, vagyis azt az évszázados antiszemita alaptételt, hogy a zsidók keresztény gyerekek vérét veszik rituális célokra.

A testület hosszas mérlegelés után azonban elvetette Saron keresetét, elfogadva a szerző azon magyarázatát, miszerint a rajz az izraeli hadsereg egy gázai támadását volt hivatva keserű szatírával kipellengérezni.

A karikatúra a szerző elmondása szerint arra utalt, hogy míg máshol a politikusok gyermekekkel kedveskednek szavazatnyereség reményében, Saron ugyanebből a célból a hadsereget küldte a palesztinok ellen.

Brown megköszönte

A bizottság végzése szerint jóllehet "mindenki előtt ismert, hogy az izraeli miniszterelnök zsidó", nincs ok feltételezni, hogy a kép célja Saron származásának vagy vallásának kifigurázása lett volna.

A rajzot a neves karikaturista, aki a spanyol Francisco Goya Szaturnusz felfalja a gyermekeit című képe alapján készítette el a képet, a díjátadón megköszönte az izraeli követségnek, hogy olyan dühösen reagált a szatírára, mivel ezáltal a mű nagy népszerűségre tett szert.