Donát
-4 °C
2 °C

Bush váratlan villámvizitje Irakban

2003.11.28. 00:26
Váratlan, történelmi és valószínűleg minden amerikai számára így-vagy úgy, de emlékezetes látogatást tett Bush elnök Irakban, csütörtökön a hálaádás napján. Míg a Bush család otthon az ünnepi menüvel várta a családfőt, az elnök két és fél órára Irakba ugrott, hogy ott a meglepett katonáknak személyesen mondjon beszédet. Az ugyancsak meglepett amerikai sajtó el van ájulva, de megjegyzik, a demokrata rivális páros, a Clinton-házaspár ugyancsak ezen a napon nézett el Irakba.
Villámlátogatást tett George Bush amerikai elnök Bagdadban csütörtökön, hogy együtt ünnepelje a hálaadás napját az iraki fővárosban állomásozó amerikai katonákkal.

Titokban, kivilágítatlanul

Tekintse meg képeinket!
Az elnöki különgép, a kivilágítatlan Air Force One csütörtökön este a sötétség leple alatt szállt le a bagdadi nemzetközi repülőtéren, hogy elkerülje a vállról indítható rakéták jelentette veszélyt.

Az elnök a repülőtér étkezdéjében 600 amerikai katonával költötte el a hagyományos ünnepi vacsorát, amelyen részt vett Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója és Ricardo Sanchez tábornok, az Irakban állomásozó szövetséges erők parancsnoka is.

Könnyes szemmel

A katonák nem tudták, hogy ott lesz az elnök is, aki akkor lépett elébük, amikor Paul Bremer a hálaadás napi elnöki üzenetet felolvasása helyett kijelentette, hogy ezt inkább átengedi egy erre illetékesebb, s nála magasabb rangú vezetőnek.

Ekkor belépett az elnök, az AP hírügynükség beszámolója szerint "elhullatott pár könnycseppet", és azt mondta: meleg vacsorát szeretne, és köszöni a meghívást.

George Bush beszédében köszönetet mondott katonáknak, amiért Irakban óvják a veszélytől Amerikát, és hangsúlyozta, hogy az elkezdett munkát nem hagyják félbe. Mint mondta, nem azért szabadítottak fel huszonötmillió irakit, és űztek el egy diktátort, hogy most a bűnözők kezére adják az országot.

Az elnököt otthon várta a vacsora

George Bush mindössze két és fél órát töltött Bagdadban, majd az elnöki gépen elutazott Irakból. Látogatásának hírét biztonsági megfontolásokból csak a gép felszállása után hozták nyilvánosságra.

A Fehér Ház korábban azt közölte, hogy az elnök texasi birtokán tölti a hálaadás ünnepét családja körében és az esetleges gyanú elaltatása céljából még azt is ismertették, hogy mi lesz az ünnepi vacsora.

Még nem járt amerikai elnök Irakban

Klikk a képre!
A Crawfordból szerdán kicsempészett elnök titokban szállt fel az Air Force One fedélzetére, amely hivatalosan karbantartási munkálatok miatt repült Texasból a Washington melletti Andrews légitámaszpontra. A gép innen folytatta útját Bagdadba. Az egész villámlátogatás a repüléssel együtt mintegy 30 órát vett igénye.

Amerikai elnök még soha nem járt Bagdadban. A tévéállomások hosszasan taglalták, vajon mennyire volt kockázatos a látogatás, amely kétségtelenül nagy meglepetést okozott a sajtónak is.

Amerika elájult a gesztustól

A kommentátorok nem spóroltak a bámulatos vagy az elképesztő jelzőkkel sem, ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy Hillary Clinton demokrata párti szenátor, Bill Clinton volt amerikai elnök felesége a hálaadás napját ugyancsak külföldön állomásozó amerikai katonákkal töltötte, előbb Afganisztánban, majd Irakban.