Klaudia
-4 °C
2 °C

Exit poll: az RMDSZ bekerült a román parlamentbe

2004.11.28. 23:47
Bekerült a román törvényhozásba a romániai törvényhozói választásokon a magyar RMDSZ az első exit poll adatok szerint. A felmérések azt mutatják, a parlamenti választásokon a kormányzó szociáldemokrata párt, a PSD vezet, az elnökjelöltek között pedig a jelenlegi miniszterelnök, Adrian Nastase áll az élen. A PSD nem fog a harmadik helyen álló Nagy-Románia Párttal szövetkezni, ezért koalíciós partner a jövőben is az RMDSZ lehet.
Lezárták az urnákat helyi idő szerint este kilenc órakor Romániában, ahol vasárnap parlamenti és elnökválasztásokat tartottak.

Este nyolc óráig, az urnazárás előtt egy órával a román választópolgárok 57,13 százaléka adta le voksát, az erdélyi megyékben csak egy-két százalékkal haladta meg a részvételi arány az ötven százalékot, Hargita megye viszont a maga 63,2 százalékával toplistás helyen végzett.

Az élen a kormánypárt végzett

Az első exit poll felmérések alapján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bekerül az új román parlamentbe, mivel két közvélemény-kutatási intézet is 5 százalékosnál magasabb eredményt jelzett előre az RMDSZ számára.

Az exit poll adatai azt mutatják, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) áll az élen a szavazatok 38, 9 százalékával a vasárnapi román parlamenti választásokon. A felmérések szerint az elnökjelöltek között a szavazatok 41,1 százalékával a PSD jelöltje, Adrian Nastase vezet.

Az RMDSZ bejuthatott a parlamentbe

A képviselõházban az exit pollok szerint a PSD és Román Humanista Párt (PUR) közösen 125, a az Igazságosság és Igazság (Dreptate si Adevar - D.A.) ellenzéki koalíció 105, a Nagy-Románia Párt (PRM) 40, az RMDSZ 19 (jelenleg 27) mandátumhoz jutna. Az RMDSZ operatív tanácsa kedden tárgyal arról, hogy melyik pártszövetséget támogatja, írja a Transindex erdélyi hírportál.

Az erős kampánynak, az erdélyi értelmiségiek, egyházak és civil szervezetek támogatásának, valamint a magyar közösség megfelelő létszámú részvételének köszönhető, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fenntarthatja a jövőben is parlamenti képviseletét, mondta el vasárnap este az MTI-nek adott nyilatkozatában Markó Béla.

Az RMDSZ lehet a koalíciós partner

A mérleg nyelve, akárcsak négy évvel ezelőtt, ismét RMDSZ lehet. Markó Béla, az RMDSZ az elnökválasztásokon is induló elnöke szerint pártja a választások nyertesével lép majd koalícióra, függetlenül attól, melyik párt lesz az.

A Romániában jelenleg kormányzó, és a választáson is vezető PSD nem szövetkezik a szélsőségesen nacionalista, a választáson valószínűleg a 3. helyet megszerző Nagy-Románia Párttal, jelentette be a párt kormányfőjelöltje, Mircea Geoana jelenlegi külügyminiszter.

A tavasszal az RMDSZ ellenében alakult Magyar Polgári Szövetség képviseli a Népi Akció (AP) párt színeiben indult. Az exit poll adatok szerint országosan a szavazatok csak mindössze 1,6 százalékát sikerült összeszedniük, tudta meg a Transindex.

Nastaséék már ünnepelnek

Adrian Nastase már be is jelentette győzelmét, írja a Transindex. "A választási eredmények azt igazolják, hogy a lakosság bízik a kormányban, és ezért tovább kell haladniuk a megkezdett úton" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az ellenzéki koalíció nagyobbik pártjának vezetője, Traian Basescu szerint pozitív fejlemény, hogy a 2000-es adatokhoz képest pártszövetségük az akkori 15 százalékot 35-re növelte. Basescu szerint a meccs még nincs eldöntve, mert az egyik felmérést végző cég, a CURS adatai szerint a két nagy pártszövetség között csak 3 százalékos a különbség, ami a hibahatáron belül van, írja a Transindex.

Szükség lesz második fordulóra

A felmérések szerint azonban a szemben álló koalíciók egyike sem szerez abszolut többséget, ezért a parlamenti választásokon minden valószínűség szerint második fordulóra kerül sor, feltehetőleg december 12-én. A felmérések az ellenzéki Igazságosság és Igazság választási szövetségnek a szavazatok mintegy 35 százalékát jósolták.

Bal- és jobboldali koalíció versenyez

Az induló ötvenhárom párt közül győzelmi esélye a két nagy választási koalíciónak van. Az egyik a kormányzó PSD és a vele szövetségre lépett PUR, a másik pedig az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) választási szövetsége, amely D.A. nevet viseli.

A most leköszönő parlamentben 343 képviselő és 140 szenátor foglal helyet, de az új törvényhozó testületben 29 képviselővel és három szenátorral kevesebb lesz, mégpedig az ország népességének csökkenése miatt. Az központi választási iroda adatai szerint 17 995 828 szavazati joggal rendelkező román állampolgár lesz hivatott megválasztani vasárnap az összesen 13 678 induló jelölt közül a honatyákat.