Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kofi Annan nem tudott fia korrupciógyanús pénzeiről

2004.11.30. 13:43
Újabb botrány tépázhatja meg Kofi Annan ENSZ-főtitkár tekintélyét, miután kiderült, fia évi harmincezer dollárhoz jutott éveken keresztül úgy, hogy már nem is dolgozott az ENSZ-szel szerződésben álló cégnél. A svájci céget és az ENSZ olajat élelmiszerért program kapcsolatát jelenleg az amerikai nemzeti bank vizsgálja, mert a gyanú szerint Szaddám kormánya jogtalanul tett szert milliárd dolláros haszonra.

Az ENSZ főtitkára kedden azt mondta, nem tudott arról, hogy fia évi harmincezer dollárt kapott egy svájci cégtől, amit éppen az ENSZ ellenőrzése alatt álló iraki, "olajat élelmiszerért" program kapcsán korrupció gyanújával vizsgálnak.

Eddigi információk szerint az ENSZ-főtitkár fia, Kojo Annan 1995 óta dolgozott a Cotecna SA nevű svájci cégnél Nyugat-Afrikában, 1997-től 1998-ig pedig tanácsadóként tevékenykedett. Az ENSZ-szel 1998 óta szerződésben álló cég feladata az volt, hogy ellenőrizze az élelmiszert olajért program szerződéseit.

Annan kijelentése azért meglepő, mert az ENSZ szóvivője, Fred Eckhard már pénteken közölte, hogy bár Kojo Annan 1998 óta nem dolgozott a Cotecnánál, szerződése szerint havi 2500 dolláros összeghez jutott egészen 2004 februárjáig.

Szaddám jól járt vele

Az élelmiszert olajért program az ENSZ-szankciók által sújtott Iraknak nyújtott segítséget azzal, hogy alapvető élelmiszerekért, orvosságért cserébe olajat adhatott el külföldi országoknak.

A gyanú szerint a korruptra sikerült ügyletekből Szaddám Huszein kormánya mintegy 21,3 milliárd dollár hasznot hajtott. Jelenleg az amerikai nemzeti bank (Fed) vizsgálja a programot, első jelentésüket januárra ígérték.

Fiának korrupcióba keveredése ráadásul nem az első kényelmetlen ügye Kofi Annannak, aki ellen novemberben bizalmatlansági indítványt nyújtottak be munkatársai, mivel szerintük eltussolni igyekezett az ENSZ-nél kipattant az utóbbi idően kipattant botrányokat. A múlt heti szavazáson Anna végül bizalmat kapott.

Felnőtt férfi

"Ő egy független üzletember. Felnőtt férfi, engem pedig nem avatott bele a dolgaiba" - nyilatkozta újságíróknak Annan, aki csalódottságának és meglepetésének is hangot adott, mert fia ellenőrizetlenül, titokban jutott pénzekhez a világszervezettel szerződésben álló cégtől.

Az amerikai ENSZ-nagykövet kérdésre válaszolva hétfőn kijelentette, az Egyesült Államok nem vesztette el bizalmát Kofi Annanban, álláspontját a tények teljes ismeretekor alakítja ki.