Piroska
-2 °C
5 °C

Előveszik a régi T-55-ösöket az iraki lázadók ellen

2004.11.30. 12:18
Az újjászervezet iraki hadsereg sebezhetősége miatt leporolják a raktáron lévő, még a szovjet időkből származó T-55-ös harckocsikat Irakban, hogy hatékonyabban tudják felvenni a harcot a lázadókkal szemben. Első körben egy tíz harckocsiből álló, páncélozott harccsoportot hoznak létre.

A gerillatámadások által az új iraki fegyveres erőknek okozott veszteségek miatt a szövetségesek úgy döntöttek, hogy előveszik a hangárokból a régi iraki hadsereg megmaradt, jórészt kelet-európai gyártmányú harckocsijait, és felszerelik velük a felkelők által szorongatott iraki biztonsági erőket, írta koalíciós forrásokra hivatkozva a keddi Times.

#alt#
Kilőtt T-55-ösök az öbölháborúban Irakban
Már karácsony előtt megjelenhetnek

A vezető londoni napilap szerint az iraki T-55-ös harckocsik jó eséllyel még karácsony előtt megjelennek a hadműveleti területeken, annak ellenére is, hogy komoly kockázatot jelentene, ha a felkelők kezébe kerülnének.

Az iraki harckocsik üzembe helyezését Ijád Allávi, az átmeneti iraki kormány vezetője kérte, mivel a könnyű fegyverzetű, csak teherautókkal és buszokkal felszerelt új iraki haderő roppant sebezhető a felkelőkkel szemben.

A Times szerint a szövetségesek négy T-55-öst már harckész állapotba hoztak, és át is szállították ezeket az egyik kiképző központba. A koalíciós parancsnokok szerint előrehaladott állapotban van egy tíz - orosz, kínai, illetve kelet-európai gyártmányú - harckocsiból, 950 katonából és 44 páncélozott járműből álló harccsoport előkészítése a felkelők elleni bevetésre.

Újra bevetik a tapasztalt harckocsizók

A T-55-ösöket a régi iraki hadsereg tapasztalt harckocsizói vezetik majd, koalíciós "tanácsadó-támogató csoportok" felügyelete alatt; e csoportok tagjai a bevetésekben is részt fognak venni.

Az iraki harckocsikat egy katonai forrás szerint kormánylétesítmények, erőművek védelmére fogják használni, valamint "olyan helyeken, mint például Fallúdzsa" - írta a Times.

A szövetséges parancsnokok szerint az iraki T-55-ösök - jóllehet a modellt az 50-es években tervezték - jó állapotban vannak, egyebek mellett fel vannak szerelve éjszakai bevetéshez szükséges eszközökkel is.

Korábbi hírek szerint Irak felfegyverzése a kelet-európai, ukrán és orosz importból történik majd. Bár hivatalos felkérés még nem érkezett, pár héttel ezelőtt az orosz külügyminiszter nem zárkózott el attól, hogy Irak orosz fegyvereket vásároljon. A terv mellett az alacsony ár és a viszonylag jó minőség szól.