Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Általános sztrájk bénítja meg Olaszországot

2004.11.30. 10:20
Három évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Berlusconinak és kormányának már a negyedik óriássztrájkot kell elviselnie az ellenzék részéről. Az ország közlekedését teljesen megbénító munkabeszüntetéssel a közszférát érintő, nyolcmilliárd dolláros megszorítások miatt tiltakoznak.
Várhatóan több millió közalkalmazott részvételével általános sztrájkot tartanak négy órán át Olaszországban kedden, tiltakozva a kormány által múlt héten bejelentett megszorítások miatt.

Az országban megbénul a közlekedés, délután egy óráig nem közlekednek a vonatok, az olasz Alitalia légitársaság gépei déltől négy óráig nem szállnak fel. A közigazgatás intézményei egész nap zárva tartanak, a kórházakban csak az életmentő beavatkozásokat fogják elvégezni.

Hatalmas köztartozás

Silvio Berlusconi miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a közszféra kiadásait nyolcmilliárd dollárral (majdnem 1500 milliárd forint) csökkenti a következő évi költségvetésben.

A lépés célja, hogy csökkentsék a kritikus mértékű köztartozást, amely Olaszországban a világon a harmadik legnagyobb, és ami miatt nemrégiben az Európai Bizottság is figyelmeztette az országot.

Közgazdászok szerint ugyanakkor a tervezett reformok - az adócsökkentés és a kiadások visszafogása - nem sok mozgásteret ad majd az iparnak, és nem valószínű, hogy felgyorsítja az utóbbi időben stagnáló gazdaság fejlődését.

Nem először

"Az általános sztrájk a legjobb válasz a gazdagokat segítő, a szegények juttatásait visszafogó kormányunknak a szociális szférában véghezvitt vérengzésére" - jelentette ki a zöldek vezetője, Alfonso Pecoraro Scanio a Reutersnek.

Ez lesz a negyedik általános sztrájk Olaszországban 2001 óta, amióta Berlusconi kormánya van hatalmon. A legnagyobb felvonulások Turinban, Milánóban és Velencében várhatók, ahol a legnagyobb szakszervezetek vezetői fognak beszédeket mondani.