Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Diákok foglalták el a berlini városházát

2003.12.03. 11:35
Tizenkét hallgató foglalta el néhány órára kedden a berlini városházát, mivel a helyi kormányzat tandíjat tervez bevezetni, és jelentősen csökkentené az állami normatíva összegét. A lépések miatt hetek óta sztrájkolnak a diákok. Az alapképzés ingyenes maradna, de az átlagosan 28 évesen diplomázó német diákokat szeretnék tanulmányaik elvégzésének meggyorsítására fogni.
Mintegy két tucat egyetemista kedden este néhány órára elfoglalta Berlin város vezetésének székhelyét, a vörös városházát.

Még maradtak volna

A diákok a Carlos Fuentes mexikói íróval tartott rendezvényt használták ki akciójuk végrehajtására. A díszteremben maradva követelték, hogy a szenátus hagyjon fel az oktatási célokra szánt pénzek lefaragásával.

A házfoglalók csak akkor távoztak, amikor a rendőrség feljelentést fontolgatott velük szemben.

A fővárosi egyetemek diákjai három hete sztrájkolnak a szociáldemokraták és a szocialisták vezette berlini helyi kormányzat takarékossági tervei miatt, amely 75 milliós támogatást vonna meg a három berlini egyetemtől.

Felgyorsítanák a hallgatókat

A német egyetemek, főiskolák ma még nem szednek tandíjat a hallgatóktól. Ám tavaly az egyes tartományok parlamentjei kezdeményezték, hogy 12 szemeszteren túl folytatott tanulmányok esetén fizetni kell a felsőfokú oktatásért, mivel jelenleg az átlagos német hallgató 28 éves korában veszi át a diplomáját.

A takarékosság jegyében elképzelhető az egyetemi tandíj bevezetése. Erről a német rektori konferencia elnöke beszélt szerdán az ARD televízióban. Peter Gaethgens szavai szerint változatlanul az államot terheli a fő felelősség az egyetemek, főiskolák fenntartásáért, ám a diákoktól kért anyagi hozzájárulás nem zárható ki a felsőfokú oktatás finaszírozásáról zajló vitából.  • Vennék
  • Hírek