Emőke
-4 °C
9 °C

Palesztinok ezrei ünneplik a csodagyermeket

2003.12.03. 10:53
Ezrek gyülekeznek napok óta egy Betlehem mellett lévő palesztin menekülttáborban, hogy megcsodálják az izraeliek által meggyilkolt nagybátyja nevét az arcán viselő kisfiút, aki azon a napon született, amikor Mohamed próféta megkapta a Korán első könyvét.
Palesztinok ezrei gyűltek össze néhány napja, hogy megcsodáljanak egy tizenegy napos csecsemőt a keresztények által Jézus szülőhelyének tekintett Betlehem melletti menekülttáborban, Ciszjordániában - írja a Reuters.

Ala, a meggyilkolt nagybácsi

A lelkesedés oka, hogy a gyermek arcán egy olyan anyajegy van, amely arab betűkkel nagybátyjának nevét formázza. A férfit - aki a Hamász tagja volt - az izraeli hadsereg gyilkolta meg.

A gyermek mélyen vallásos muszlim családja isteni jelként értékeli a gyermeken lévő anyajegyet, szerintük ez Isten támogatását jelképezi. A karácsonyi ünnepekre készülődő helyi keresztények ugyanakkor nem látnak a dologban vallási szempontból semmi jelentőset. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint pedig "a történet igen furcsán hangzik".

Több jel is arra utal

Pedig a gyermek születésének körülményeit ismerve, nem csoda, ha vallásos palesztinok ezrei zarándokolnak az Aida-tábor mecsetéhez.

Ala, a csecsemő nagybátyja a gyermek születése előtt nyolc hónappal halt meg, amikor izraeli katonák - egy jeruzsálemi, 12 ember halálát követelő merénylet kiötlőjét gyanítva benne - lelőtték.

A gyermekről keringő történet szerint - amelyet hétfői számában a Jerusalem Post is közölt - születése épp a Ramadán 27. napjára esett, arra a napra, amikor a Koránt, az iszlám szent könyvét Mohamed próféta Gábriel arkangyaltól megkapta.

A menekülttábor imámja az összegyűlt tömeg előtt megáldotta a gyermeket, és Isten ajándékának nevezte. A feszült légkörben nagyobb attrocitás - egy-két könnygáz-gránát felrobbanásától eltekintve - nem történt.