Auguszta
-4 °C
2 °C

Egymilliárd dollárt kért Szaddám az ellenállásra

2003.12.04. 08:46
Egymilliárd dollárt kért Huszein az egy hónapon át kitartó iraki hadsereg kiadásaira, derül ki egy a volt diktátor által kézzel írt levélből. Az amerikaiak fél hónappal a bevonulás után már húszmilliárd dollárnál tartottak.
Egymilliárd dollárt kért az iraki központi banktól az Irak elleni tavaszi amerikai hadművelet megkezdését követően az ellenállásra Szaddám Huszein volt iraki elnök egy kézírásos levelének tanúsága szerint.

Kuszajnak küldték

Az amerikai ABC hírtelevízió mutatta be szerdán a levelet, amelyet szövetséges katonák találtak Irakban.

A március 19-i dátumot viselő kéziratot az iraki központi bank elnökéhez címezték. A diktátor azt kérte benne, hogy 920 millió dollárt és 90 millió eurót folyósítsanak fiának, Kuszajnak és Hekmat Mezian Ibrahim pénzügyminiszternek.

Jó része előkerült, százmilliót még költenek

Hírszerzési forrásból a hírcsatorna úgy értesült, hogy a pénzt feltehetően még aznap át is adták, és később páncélszekrényekből jó része elő is került.

Nincs meg azonban 132 millió dollár, amely valószínűleg ma is azoknak az iraki fegyvereseknek szolgál anyagi fedezetül, akik gerillaharcot folytatnak az amerikai és az utóbbiakkal szövetséges erők ellen. Vélhetően ugyanabból a pénzből fedezik sok iraki polgár hallgatását is.

Összehasonlításképpen az Egyesült Államok április közepén már húszmilliárd dollárt költött a március végén megkezdődött iraki háborúra. Irak újjépítésére saját költségvetésből 87 milliárd dollárt áldoz fel.