Auguszta
-3 °C
2 °C

Ismét Holdra szállnának az amerikaiak

2003.12.05. 15:36
Az első kínai űrhajós megjelenése arra ösztönözheti az Egyesült Államok vezetését, hogy harmincegy év után ismét embert küldjenek a Holdra egy felújított űrprogram keretében, holott az amerikai űrprogramot a Columbia katasztrófája után drasztikusan visszafogták.
Újra téma lett a Fehér Házban a holdutazás: az amerikai média úgy értesült, az elnök tanácsadói környezetéből származó információ szerint a Bush-kabinet egy ideje napirenden tartja, hogy egy teljesen új misszió kidolgozására szólítja fel a NASA-t.

Állandó jelenlétet szeretnének

A forrás a CNN-nek elmondta, hogy a Holdra való visszatérés már 15 éve téma az amerikai vezetésben, ám eleddig mindig elbukott a sokmilliárdos projekt körüli politikai csatározásokban.

Egyelőre nem tudni, van-e már kidolgozott terv az amerikaiak tarsolyában, mint ahogy azt sem, újabb űrverseny jön-e létre Kína és az Egyesült Államok között. Ami biztosra vehető - írja a CNN - az amerikaiak állandó jelenlétet terveznek a Föld kisbolygójára.

Bush töpreng rajta

Valójában Busht komolyan foglalkoztatja, hogy újabb célokat érjen el az űrben, ám kulcslépéseket eddig nem tett, mondta el a fehér házi forrás.

"A közeljövőben nem lesz az üggyel kapcsolatos bejelentése a Fehér Háznak" - jelentette ki Scott McClellan szóvivő.

Elstartolt az űrverseny

Az amerikaiak bár tagadják, hogy már elstartolt volna az űrverseny, tulajdonképpen az első kínai űrhajós idén októberben tett földkörüli útjával és a kínai vezetés optimista bejelentéseivel már elkezdődött.

A kínaiak húsz éven belül terveznek embert küldeni az űrbe, ezért kérdéses az amerikaiak számára, hogy tudják-e a tajkonautákat a Holdon fogadni.

Leszálló ágban az amerikai űrkutatás

Az mindenestre nyomaszthatja az amerikaiakat, hogy űrkutatásukról az utóbbi időben a mostani információval éppen ellentétes hírek jelentek meg: a Columbia űrsikló februári katasztrófája után komoly költségvetési szigorításokat hajtottak végre.

Az katasztrófa után Bush egyébként leszögezte: legközelebb csak 2004 őszén lőnének fel az amerikaiak újabb űrsiklót, és a NASA legközelebbi tervei között sem szerepel a Hold: csak egy új űrsikló kifejlesztésről, a nemzetközi űrállomás befejezéséről, valamint egy saját Mars-expedíció elindításáról van szó.

Csillagok háborúja

Bár több szakértő szerint akár üdvös is lehet a két nagyhatalom rivalizálása - számos új vívmány születik ilyen időkben - sokan mégis a kapcsolatok elmérgesedést tartják valószínűnek.

Kína korábbi bejelentését, amely szerint a közelebbi jövőben műholdat telepítenének az űrbe, az amerikai katonai vezetés meglehetősen rosszul fogadta: egy konferencián elkerülhetetlennek tűnő "csillagok háborújáról" beszéltek.