Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Amerika külföldön sem kínoz foglyokat

2005.12.07. 20:52
Az Egyesült Államok változtatott a foglyok kihallgatásának eddigi módszerén világszerte megtiltva az amerikaiaknak, hogy erőszakot alkalmazzanak foglyokkal szemben, jelentette be szerdán a kijevi látogatáson tartózkodó amerikai külügyminiszter.

Condoleezza Rice hangoztatta, hogy az új amerikai értelmezés szerint a kínzást tiltó ENSZ-konvenció "kiterjed az amerikaiakra, bárhol tartózkodjanak is, akár az Egyesült Államokban, akár az Egyesült Államokon kívül".

Korábban az amerikai kormányzat úgy értelmezte az egyezményt, hogy az amerikaiakra nézve csupán az Egyesült Államok területén érvényes. Emberjogi csoportok beszámolói szerint amerikai biztonsági illetékesek e jogi kiskaput kihasználva kínoztak meg foglyokat Afganisztánban és az Egyesült Államok kubai területen lévő Guantánamo támaszpontján.

Európai nyomásra

A NATO szabályzatot fogadott el arra nézve, hogyan bánjanak afganisztáni békefenntartói az általuk fogva tartott személyekkel. Azért intézkedett így, hogy eloszlassa a kibővített békefenntartó misszióban részt vevő országok ezzel kapcsolatos aggodalmait.

Azért került előtérbe ez a kérdés, mert Európában nagy visszhangot váltottak ki azok a feltételezések, amelyek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) külföldön működtetett titkos börtöneiben foglyokat kínoznak.

Mindenekelőtt Hollandia követelt garanciákat a foglyokkal való bánásmódot illetően, mielőtt beleegyezett volna, hogy 2006-ban több mint ezer katonát küld Afganisztánba a NATO parancsnoksága alatt működő stabilizációs erők állományába.