Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lelőtték egy amerikai gép gyanús utasát

2005.12.07. 21:51
Meghalt az az utas, akit egy légi marsall lőtt le Miamiban egy utasszállító fedélzetén. Fegyveres kísérőket csak indokolt esetben alkalmaznak Amerikába tartó gépeken.

Egy utas meghalt, amikor egy amerikai utasszállító gép fedélzetén rálőttek szerdán délután Miamiban. A CNN értesülései egy biztonsági légi kísérő adta le a lövést a férfira, aki azt állította, hogy bomba van nála.

Az American Airlines gépe, egy Boeing 757-es a miami repülőtéren a földön tartózkodott a lövöldözéskor, egyébként 180 utassal a fedélzetén Kolumbiából Floridába tartott.

Az utas már a repülés alatt dühösen fel-alá járkált a gépen, majd amikor megálltak Miamiban, közölte, hogy bomba van nála. Később menekülni kezdett, amikor a légi kísérők egyike utána ment, és a poggyászához igyekvő férfit lelőtte. Egy társaságában lévő nő egyébként azt állította, hogy a férfi értelmi fogyatékos volt.

A légi marsall okkal van a gépen

A fegyveres légi kísérőket, légi marsallokat 2003-ban kezdték alkalmazni az Egyesült Államokban, de nem minden utasszállítón.

Az amerikaiak azóta konkrét hírszerzési információkra támaszkodva tájékoztatják a külföldi légitársaságokat, hogy melyik járatukra kell fegyveres őrt vagy őröket biztosítaniuk.

Azóta több géppel is előfordult, hogy nem engedték felszállni, mert az amerikai hírszerzés terroristagyanús kapcsolatokat vélt felfedezni az utaslistán.

Ugyanakkor az is elképzelhető a CNN szakértői szerint, hogy drogügyről van szó, ezt a feltételezést megerősíti, hogy a gép Kolumbiából jött.