Paszkál
10 °C
15 °C

Németország betiltaná a Szcientológia egyházat

2007.12.07. 22:22
A Szcientológia egyház betiltásának lehetőségét keresi a német nemzetbiztonság, jelentették be a kedden, mert a szervezet egyes elvei ellentétesek az alkotmánnyal, írja a CNN.

A 16 német tartomány belügyminisztere azt a feladatot adta a német nemzetbiztonsági ügynökségnek, hogy találjon fogást a Szcientológia egyházon, hogyan lehetne a szervezetet betiltani, mivel a több mint 10 éve megfigyelés alatt álló szervezet "az ország békés, demokratikus rendjét fenyegeti". A döntésről a berlini belügyminiszter, Erhart Körting tájékoztatta a sajtót egy kétnapos konferencia után pénteken, írja a CNN.

Sabine Weber, a berlini szcientológusok vezetője szerint csak Berlin újabb kísérletéről van szó, amivel meg akarja állítani a Németországban és Európa más országaiban is egyre népszerűbb vallást. "Nagyon is egyértelmű, hogy a Szcientológia megállíthatatlanul tör előre" - fogalmazott Weber.

Németországban évek óta támadják a szcientológusokat, mondván a vallás sérti az általános emberi jogokat. Ugyanakkor Németországban több alkalommal mondta ki - igaz alacsonyabb fokú, helyi illetőségű - bíróság, hogy a szcientológusoknak joguk van vallásukat gyakorolni.

Az amerikai keletkezésű Szcientológia egyházzal megengedőbb Egyesült Államok kormánya éves emberi jogi jelentésében (Human Rights Report) bírálta is Németországot, amiért megfigyelés alatt tartja az egyházat.

A berlini tartományi belügyminiszter nem közölt konkrét okokat, miért hozta meg ezt a döntését a német nemzetbiztonság csúcstanácsa, de a német szolgálatok éves jelentése mindeddig a szélsőséges szervezetek közé sorolta az egyházat.

"Számos, köztük nem nyilvános forrás is rögzítette már, hogy a szervezet korlátozza az alap és az emberi jogokat, mint például az egyén fejlődéshez való jogát, illetve az egyenlő bánásmód elvét" - áll a legutóbbi jelentésben.

Idén Németország már szembekerült az egyik legismertebb szcientológussal, Tom Cruise-zal is. Az amerikai színész ugyanis egy Hitler-elleni merényletről szóló új filmjét akarta Berlinben forgatni, ám a hadügyminisztérium leszektatagozva Cruise-t nem engedte a stábot a minisztérium területére. Végül eleget tettek a produkció kéréseinek.

A Szcientológia egyházat 1954-ben alapította L. Ron Hubbard az USA-ban. 1970-ben jelent meg Németországban, és jelenleg 6000 fősre becsülik a német szcientológusok számát. A szekta Magyarországon is működik, tagjai jelentős része vállalatirányítási kurzusokat szervező cégekbe tömörül.

A magyar Nemzetbiztonsági Hivatal éves jelentésében is többször figyelmeztetett már a "társadalomra veszélyes 'vallási' mozgalmak" nemkívánatos térnyerésére, bár konkrétan nem nevezte meg az egyházat. A Heti Válasz nemrégiben összegyűjtötte a legbefolyásosabb magyar szcientológusokat, Gyurcsány Ferenc volt üzlettársa is köztük volt.