Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

'Miért kell a szemétben turkálnunk, miniszter úr?'

2004.12.08. 20:35
Megizzasztották kérdéseikkel a Közel-Keletre látogató Donald Rumsfeld, védelmi minisztert az amerikai katonák, akik keveslik a páncélt a járműveken. Rumsfeld szerint minden tankot fel lehet robbantani.
"Miért kell nekünk katonáknak a szemétben kutatnunk különböző fémdarabok és golyóállóüveg-maradványok után, hogy megerősítsük amúgy páncélozott járműveinket?" - kérdezte egy katona a szerdán Kuvaitba látogató Donald Rumsfeld védelmi minisztertől, amikor 2300, Irakban szolgáló amerikai katonával találkozott.

Golyóálló üveg nincsen

A Pentagon vezetője, pár pillanat szünetet tartott, miközben a tartalékos és a nemzeti gárda katonái között kitört a nevetés, majd megismételtette a katonával a kérdést. "Nincs megfelelően páncélozott járművünk" - hangzott el ismét.

"Azzal a fegyverzettel indulunk háborúba, amivel rendelkezünk, nem pedig azzal, amilyet esetleg szeretnénk magunknak" - válaszolta a zavarba jött miniszter, aki ezután arról beszélt, bár felkérték a gyártókat, erősítsék meg az amerikai hadsereg szállított járművek páncélját, kijelentette: "A világ összes páncélja az önök tankján lehet, attól még azt fel tudják robbantani."

A katonák guberálásáról szóló állításaikat később egy interjúban cáfolta Gary Speer vezérőrnagy. A tiszt viszont elmondta, tudomása szerint az amerikaiak 3-as fokozatú páncélozással ellátott járműveket kapnak, aminek legalább az oldalán kell páncélnak lennie, de golyóálló üveg már nem kerül rá.

A katonák megértik

A katonák aztán még több kényelmetlen kérdést is feltettek Rumsfeldnek, például arról kérdezték, meddig tart még iraki küldetésük, ami a legújabb hírek szerint 7000 katona esetében a kivonás eredeti időpontjához képest később ér véget.

Rumsfeld szerint azonban a katonának háborús időben az nem jelenthet újdonságot, hogy hirtelen bejelentik, tovább kell szolgálniuk Irakban, ezt pedig szerinte a katonák "jól megértették".