Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Japán ugrásra készül

2004.12.10. 14:16
Óvatosan reformálja magát a lassan Kínával és Észak-Koreával is szembenézni kényszerülő Japán hadsereg, amelynek iraki mandátumát előző nap hosszabbította meg egy évvel a kormány.
Japán enyhít a fegyverexport tilalmára vonatkozó rendelkezéseken az Amerikával közös rakéta program érdekében, közölte pénteken a japán kormány.

A Fehér Könyv felvázolja Japán új védelmi politikáját, amelyben nagyobb szerep jut a globális katonai együttműködésnek, és rugalmasabb katonai erő létrehozását irányozza elő a terror- és rakétatámadásokkal szembeni védelem céljából.

Japán védelmi politikája 1945 óta pacifista, vagyis a szigetország nem fenyegethet más nemzeteket. Az új Fehér Könyv nem változtat ezen, de kiemeli, hogy figyelembe kell venni a fenyegetően fellépő Észak-Koreát, és a leendő szuperhatalmat, Kínát.

Eddig egyetlen hivatalos japán dokumentum sem utalt nyíltan kínai katonai fenyegetésre. Kína a második világháborús japán megszállás óta rosszban van Japánnal, kisebb incidensek pedig ma is előfordulnak.

Áramvonalasítanak

A Fehér Könyvet azután egy nappal hozták nyilvánosságra, hogy Japán egy évvel meghosszabbította katonáinak iraki misszióját, ami a második világháború befejezése óta az első háborús részvétele a szigetországnak.

Az új előírás szerint a következő öt évben három százalékkal csökkentik a katonai kiadások költségét és 5000 fővel, 155 000-re a létszámot. Ezzel szemben növelik a mobil- és multifunkcionális egységek és az azonnal bevethető békefenntartó csapatok számát. A BBC elemzője szerint ez utalhat más tengerentúli akciókra is a jövőben.

A Fehér Könyv a fegyverexport könnyítésével lehetővá, hogy közös rakétarendszer-gyártó programban vehessen részt az Egyesült Államokkal. Japán 1999 óta folytat rakéták fejlesztésére irányuló kutatásokat közösen az Egyesült Államokkal.

A Fehér Könyv ugyanakkor nem tartalmaz a megelőző csapásmérő képesség kifejlesztésére irányuló egyetlen intézkedést sem.

Bár semmi forradalmi változás nem történt a japán hadsereget illetően, a BBC szerint apró jelek már utalnak arra, hogy Japán a jövőben bemutat egy a gazdasági erejéhez mérhető haderőt.