Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Út a csúcsig

2002.12.12. 09:47
A koppenhágai EU-csúcs több mint egy évtizedes folyamat fontos, ha nem is a legutolsó állomása. Amennyiben az unió mind a tíz jelölttel sikeresen lezárja a tárgyalásokat, jövő áprilisban rendezhetik a finálét a görög fővárosban.
Rajt 1998-ban

Az Európai Unió hosszas előkészületek után 1998. március 31-én kezdte meg Brüsszelben a csatlakozási tárgyalásokat 5+1 tagjelölt állammal, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Észtország és Ciprus kormányával. A csatlakozási tárgyalások a miniszteri szintű Kormányközi Konferencia keretében folytak. A bevett gyakorlat az volt, hogy az egyes miniszteri fordulókat egy vagy több főtárgyalói forduló előzött meg. Ezeknek a célja az volt, hogy a miniszteri szintű ülést előkészítse. A tárgyaló delegáció vezetője magyar részről ekkor még a Horn-kormány külügyminisztereként Kovács László, a Főtárgyaló pedig Somogyi Ferenc volt.

Harmincegy fejezet

Az érdemi egyeztetések ugyanennek az évnek a novemberében indultak el. Ekkor már az Orbán Viktor által vezetett kabinet külügyminisztere, Martonyi János vezette a delegációt, a főtárgyalói megbízatást pedig Juhász Endre Brüsszeli EU-nagykövet kapta. A tárgyalások mostani lezárásáig Kovács László összesen három, Martonyi János pedig nyolc miniszteri fordulón vett részt. Az EU-nak és az egyes tagjelölteknek összesen harmincegy tárgyalási fejezetet kellett lezárnia. A koppenhágai csúcs előestéjéig huszonkilenc esetben sikerült a feleknek megállapodniuk egy-egy fejezet ideiglenes lezárásában. Azért csupán ideiglenesben, mert végérvényesen csak akkor számít lezártnak egy adott fejezet, ha az összesről sikerül egyezségre jutni. Magyarország a leghamarabb a Tudomány és kutatás, az Oktatás és képzés, illetve a Kis- és középvállalkozások fejezeteket zárta le.

A legfelkészültebbek

A német elnökség időszakában, az 1999. március berlini csúcson a tagországok elfogadták az "Agenda 2000" csomagot, amely 2002-től elkülönített sorban, munkahipotézisként megjeleníti a bővítés költségeit. Ugyanennek az évnek a végén, immár a finn elnökség alatt újra fontos döntés született: a helsinki csúcson a tagállamok úgy döntöttek, hogy 2000 elején a másik öt közép-és kelet-európai tagjelölt országgal - Bulgáriával, Lettországgal, Litvániával, Romániával, Szlovákiával, valamint a csatlakozási kérelmét 1998-ban megújító Máltával is megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat. Az EU intézményeinek működőképessége, valamint a bővítési folyamat kiszámíthatósága és hitelessége szempontjából pozitív fejlemény volt, hogy a 2000. december 7-9 között Nizzában megrendezett Európai Tanács ülésén döntés született az intézmények reformjáról. Ezzel az EU részéről teljesült a bővítés megkezdése előtt álló utolsó feltétel. A 2001. júniusában megrendezett göteborgi csúcson pedig a tagállamok már egyértelmű célként jelölték meg, hogy a legfelkészültebb tagjelöltekkel - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Ciprus, Málta - a csatlakozási tárgyalásokat 2002 végéig lezárják.

Athéni finálé

A csatlakozási tárgyalások finisében, 2002 második félévében a dánok vették át az unió soros elnökségét. Dánia politikai célként tűzte ki, hogy az év végéig lezárják a tárgyalásokat azokkal a tagjelöltekkel, akik teljesítik az úgynevezett koppenhágai kritériumokat. Az októberi brüsszeli rendkívüli Európai Tanácsi ülésen aztán már döntés is született: a csatlakozási tárgyalásokat decemberben lezárják az arra felkészült tagjelöltekkel, a szerződést pedig 2003 április 16-án aláírják. Az azóta eltelt néhány hétben minden korábbinál intenzívebb egyeztetések kezdődtek, a tagjelöltek élénk diplomáciai offenzívába lendültek. A fejezetek közül Magyarország kettőt még nem zárt le, de vélhetően nem lesz eredménytelen az utolsó koppenhágai egyeztetés. Ennek végén a magyar kormányfőnek igen-nel, vagy nem-mel kell válaszolnia arra a kérdésre, hogy országa elfogadja-e a belépési feltételeket. Ezután lényegében már csakugyan az utolsó simítások kezdődhetnek a csatlakozási folyamatot lezáró ünnepélyes athéni pillanatig.