Judit
2 °C
7 °C

Észak-Korea feléleszti atomprogramját

2002.12.12. 10:13
Észak-Korea késlekedés nélkül újraindítja 1994-ben leállított atomreaktorait, válaszul az amerikai olajszállítmányok decembertől történt leállítására. A nyugati országok gyanúja szerint az ázsiai ország reaktorai fegyverplutóniumot termelnek.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség a phenjani külügyminisztérium egy szóvivöjének csütörtöki, a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség által közzétett bejelentését idézte, amely szerint Észak-Korea haladéktalanul nekilát a nukleáris energiatermelés felújításához, a - nyugati gyanú szerint fegyverplutóniumot termelő - reaktorok indításához és továbbiak építéséhez, felélesztve az 1994-ben az Egyesült Államokkal kötött megállapodás nyomán befagyasztott atomprogramját.

Beismerés és leállítás

Az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és az Európai Unió alkotta nemzetközi konzorcium (KEDO - Koreai-félsziget Energiafejlesztési Szervezet) az 1994-ben megkötött nemzetközi egyezmény értelmében vállalta a fűtőolaj szállítását - évente félmillió tonnát - két könnyűvizes atomreaktor felépítéséig, az akkori tervek szerint 2003-ig, az észak-koreai nukleáris program befagyasztásáért cserébe. A KEDO idén december elejétől azonban leállította a futőolaj szállítását Észak-Koreába, mivel Phenjan saját - még októberi - beismerése szerint is folytatta nukleáris programját, dúsított uránt termelve megsértette az 1994-es egyezményt.

Fagyos viszony

Észak-Korea már korábban jelezte, hogy ellenséges lépésnek tekinti a futőolaj szállításának beszüntetését. Phenjan legutóbb azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy kössön vele meg nem támadási szerződést, s így vegyék el az élét a vitának. A nyolc évvel ezelőtt kötött megállapodásban Észak-Korea kötelezettséget vállalt arra, hogy nem működtet és épít többé grafitfékezésű atomreaktorokat, amelyek a Nyugat szerint fegyverkezési célokat is szolgálhatnak. Az Egyesült Államok cserében évi félmillió tonna fűtőolaj szállítására tett ígéretet, illetve vállalta, hogy segít két könnyűvizes - vagyis atomfegyver gyártásához nem használható - atomreaktor felépítésében Észak-Koreának. Phenjan korábbi vádjai szerint Washington az elmúlt években gyakorlatilag semmit sem tett a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítéséért. A reaktorok újjáélesztése - amennyiben a phenjani bejelentést tettek is követik - tovább élezné Észak-Korea és az Egyesült Államok amúgy is fagyos viszonyát, nem sokkal az Indiai-óceánon feltartóztatott, majd az amerikaiak által végül elengedett - Jemennek szánt - észak-koreai rakétaszállítmány ügye után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?