Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Észak-Korea feléleszti atomprogramját

2002.12.12. 10:13
Észak-Korea késlekedés nélkül újraindítja 1994-ben leállított atomreaktorait, válaszul az amerikai olajszállítmányok decembertől történt leállítására. A nyugati országok gyanúja szerint az ázsiai ország reaktorai fegyverplutóniumot termelnek.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség a phenjani külügyminisztérium egy szóvivöjének csütörtöki, a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség által közzétett bejelentését idézte, amely szerint Észak-Korea haladéktalanul nekilát a nukleáris energiatermelés felújításához, a - nyugati gyanú szerint fegyverplutóniumot termelő - reaktorok indításához és továbbiak építéséhez, felélesztve az 1994-ben az Egyesült Államokkal kötött megállapodás nyomán befagyasztott atomprogramját.

Beismerés és leállítás

Az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és az Európai Unió alkotta nemzetközi konzorcium (KEDO - Koreai-félsziget Energiafejlesztési Szervezet) az 1994-ben megkötött nemzetközi egyezmény értelmében vállalta a fűtőolaj szállítását - évente félmillió tonnát - két könnyűvizes atomreaktor felépítéséig, az akkori tervek szerint 2003-ig, az észak-koreai nukleáris program befagyasztásáért cserébe. A KEDO idén december elejétől azonban leállította a futőolaj szállítását Észak-Koreába, mivel Phenjan saját - még októberi - beismerése szerint is folytatta nukleáris programját, dúsított uránt termelve megsértette az 1994-es egyezményt.

Fagyos viszony

Észak-Korea már korábban jelezte, hogy ellenséges lépésnek tekinti a futőolaj szállításának beszüntetését. Phenjan legutóbb azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy kössön vele meg nem támadási szerződést, s így vegyék el az élét a vitának. A nyolc évvel ezelőtt kötött megállapodásban Észak-Korea kötelezettséget vállalt arra, hogy nem működtet és épít többé grafitfékezésű atomreaktorokat, amelyek a Nyugat szerint fegyverkezési célokat is szolgálhatnak. Az Egyesült Államok cserében évi félmillió tonna fűtőolaj szállítására tett ígéretet, illetve vállalta, hogy segít két könnyűvizes - vagyis atomfegyver gyártásához nem használható - atomreaktor felépítésében Észak-Koreának. Phenjan korábbi vádjai szerint Washington az elmúlt években gyakorlatilag semmit sem tett a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítéséért. A reaktorok újjáélesztése - amennyiben a phenjani bejelentést tettek is követik - tovább élezné Észak-Korea és az Egyesült Államok amúgy is fagyos viszonyát, nem sokkal az Indiai-óceánon feltartóztatott, majd az amerikaiak által végül elengedett - Jemennek szánt - észak-koreai rakétaszállítmány ügye után.