Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vádat emeltek Pinochet ellen

2004.12.14. 11:58
Kilenc ellenzéki eltűnésének, egyikük meggyilkolásának gyanújával emeltek vádat Chile egykori diktátora ellen. Az ügyész szerint bár négy éve egészségügyileg alkalmatlannak találták Augusto Pinochetet, mégis mentálisan egészségesnek mondható a bírósági eljárásra.
Vádat emeltek hétfőn kilenc ellenzéki személy eltűnése és egyikük meggyilkolása miatt Augusto Pinochet volt chilei diktátor ellen Santiagóban.

#alt#
Augusto Pinochet az EPA felvételén
Juan Guzmán vizsgálóbíró egyúttal elrendelte a 89 éves egykori diktátor házi őrizetbe vételét, ám ezt Pinochet ügyvédei sikerrel megfellebbezték, a volt diktátor ezért otthonában maradhatott, írja a BBC.

Pinochet négy évvel ezelőtt rossz egészségügyi állapotára hivatkozva kerülhette el a bírósági eljárást.

Guzmán hétfőn leszögezte, hogy a volt chilei politikus ezúttal mentálisan egészségesnek bizonyult a perbefogásra, annak ellenére, hogy ügyvédei ismét ezzel az érvvel rukkoltak elő az eljárás meggátlására.

Egy interjú buktatta le

Pinochetet az ügyben szeptember 25-én hallgatták meg Santiago közelében lévő otthonában, s ennek és a nemrég elvégzett orvosi vizsgálatoknak a fényében hozta meg hétfőn döntését a vizsgálóbíró.

Mint mondta, tanulmányozta a miami televízió által nemrég készített Pinochet-interjút, és arra a megállapításra jutott, hogy a chilei öregember válaszai kifejezetten élénk gondolkozásra utalnak. Az egykori diktátor védői a vádemelés ellen fellebbezni szándékoznak.

Több ügyben is megvádolhatják

Pinochet 1973 és 1990 közötti uralma idején számos politikai ellenzéki személyiségnek nyoma veszett. A hetvenes években több korabeli latin-amerikai katonai junta (Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Paraguay és Uruguay) titkosszolgálatai összehangoltan hajtották végre a hírhedt Condor-hadműveletet, amelynek során baloldali ellenzékieket raboltak el és gyilkoltak meg.

Az exdiktátornak várhatóan nem csak a fenti vádakban kell bíróság elé állnia, írja a BBC. December elején egy bíróság kimondta, Pinochetet megvádolhatják elődje, Carlos Prats tábornok meggyilkolásában. A férfi autóját 1974-ben Buenos Airesben robbantották fel. Pinochet körül adócsalás és pénzmosás ügyében is vizsgálódnak.