Bernadett
-2 °C
4 °C

Vasárnapi vérfürdő Irakban

2004.12.19. 16:50
Robbanássorozat Nedzsefben, öngyilkos merénylet Kerbelában, fegyveres rajtaütés Bagdadban - ez a vasárnap mérlege Irakban, ahol a január 30-ai választások előtt egyre feszültebb a helyzet. A több mint 60 síita halottat és 100 sebesültet követelő merényletek mögött a választási kudarctól félő szunnita szélsőségek állhatnak.
Hatalmas robbanások rázták meg Irak két síita városát, Nedzsefet és Kerbelát vasárnap, Bagdadban választási biztosokat lőttek agyon. A merényletekben az eddigi adatok szerint legalább 65 ember meghalt, a sérültek száma elérheti a százat, írja a BBC.

A nedzsefi merénylet a Bagdadtól 160 kilométerre délre lévő város egy zsúfolt terén történt az egyik legfontosabb síita szentélytő, Ali imám mauzóleumától 400 méterre. A robbanásokban a kórházi források szerint 48-an meghaltak, 90-en megsebesültek.

Féltékeny szunniták?

A merénylők a BBC tudósítójának feltételezései szerint szunnita lázadók lehettek, akik a január 30-ára tervezett iraki választások előtt így akarják megfélemlíteni a többségi síitákat.

Bár Irak az egyetlen arab ország, ahol az iszlám síita szárnyához tartozó hívők vannak többségben (kétszer annyian), Szaddám uralma idején a szunniták bírtak hatalommal, most viszont attól tartanak, a választásuk után megváltozik a hatalom eloszlása.

Nedzsef kormányzójának elmondása szerint a merénylet egy temetési menet közelében történt, ahol több robbanást hallottak helyi idő szerint fél háromkor. Az AP-nek beszámoló Adnan al-Zorfi szerint ő és a város rendőrfőnöke lehettek a célpontok.

Öngyilkos merénylet Kerbelában

A kerbelai támadás öngyilkos merénylet volt, 13-an meghaltak, 30-an megsebesültek. A Bagdadtól 80 kilométerre délre lévő, főként síiták lakta város zsúfolt buszpályaudvarának bejáratánál egy robbannóanyagal megrakott gépkocsi repült a levegőbe.

A merénylet Huszein imám mauzóleumától mintegy 200 méterre történt. Szemtanúk szerint a járművet vezető sofőr előbb egy rendőrségi toborzóirodába akart behajtani, és miután ez nem sikerülti, vette célba a buszpályaudvart.

Választási biztosokat lőttek le Bagdadban

Bagdadban korábban a választási bizottság három tagjával végeztek a Haifa utcában. A három férfit egy autóban ült, amikor tüzet nyitottak rájuk, majd kiráncigálták őket, és több lövést leadtak rájuk.

A január 30-ai választásokat lebonyolító választási bizottság egyik tagja szerint szándékosan támadták épp a szervezet tagjaira. A BBC tudósítója elmondta, éppen az ilyen esetek elszaporodásától tartanak a választási hajrában.