Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szélvédőmatrica miatt ítélhetik halálra

2003.12.19. 14:29
Hosszú börtön, de akár halálbüntetés elé is nézhet az a teheráni férfi, aki autójának hátsó szélvédőjére a "A zsarnokok ideje lejárt" feliratú matricát ragasztotta. A férfi védelmére Sirin Ebadit, a Nobel békedíjas ügyvédet kérték fel.
"Védencemet a matrica miatt nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekmény elkövetése miatt állítják bíróság elé" - számolt be az esetről a férfi ügyvédje, Mohamed Ali Dedkah a Reutersnak.

Dedkah elmondta, érvényes engedély nélkül taxizó huszonhét éves Ali Akbar Nedzsefit júniusban tartóztatták le Teherán déli részén. A férfi maga találta ki a szlogent, de nem a legfelső szinten egyházi vezetésű Irán elöljáróira gondolt, állította az ügyvéd.

Sirin Ebadit kérték fel a védelemre

A férfi eddig 53 napot töltött egy sötét zárkában, és már pszichikai zavarok léptek fel nála - írja a Reuters. Az ügyvéd elmondta, a Nobel békedíjas Sirin Ebadit kérte föl, hogy álljon Nedzsefi ügye mellé.

A taxisnak december 28-án kell egy kerületi Forradalmi Tanács elé járulnia. A bíróságon szabadlábon védekezhet, miután letették érte a huszonötezer dolláros óvadékot.

A nyári zavargások idején tartóztatták le

A férfi letartóztatásának idején komoly zavargások voltak Teheránban, az emberi szabadságjogokért és a demokratikus változásokért tüntető egyetemistákkal iszlám szélsőségesek és a rendőrök is megütköztek.

A négyezer letartóztatott többségét a hatóságok vádemelés nélkül szabadon engedték.