Puccsot szimatol az ukrán ellenzék

2004.12.20. 15:09
Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat ellenzéki tisztviselője szerint 900 fős bandát fegyvereznek fel a miniszterelnök-elnökjelölt VIktor Janukovicsot támogató keleti-ukrajnai Donyeckben, hogy a december 26-ai elnökválasztás másnapján Kijevben fegyveres konfliktust robbantsanak ki az ellenzéki, Viktor Juscsenkót támogató tömegben.
Fegyveres puccs előkészítésével vádolta meg az ukrán ellenzék vasárnap Viktor Janukovics ukrán miniszterelnököt, a december 26-ára kiírt ukrán elnökválasztás második - megismételt - fordulójának elnökjelöltjét, adta hírül a Kyiv Post című angol nyelvű ukrajnai lap.

Provokálnának

Hrihorij Omelcsenko az ukrán állambiztonsági szolgálat (SZBU) tisztviselője, valamint a Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt jobbkezének számító Julija Timosenko pártjának tagja az ellenzéki Era tévében vasárnap arra kérte az ukrán és az orosz elnököt, állítsák le a fegyverek osztogatását Kelet-Ukrajnában.

A tisztviselő elmondása szerint a Viktor Janukovics elnökjelölt hátországának számító Donyeckben 900 embert, elítélteket, sportolókat, katonákat fegyvereznek fel, hogy a választások után, december 27-én és 28-án fegyveres összetűzést provokáljanak ki az ellenzéki tömegdemosntrációk központjának számító Kijevben, hogy ezáltal a fegyveres erők legitimitást nyerjenek a beavatkozásra.

Omelcsenko azt állította, hogy a fegyvereket az orosz fekete-tengeri flottától szállítják Donyeckbe. Az orosz flotta egyik fontos állomáshelye még mindig az Ukrajnához tartozó Krím-félszigeten lévő város, Szevasztopol. A harmincfős csoportokra osztott csapatot 100 puskával, 90 gránáttal és 25 kilogram trotillal szerelik fel.

Putyin is tud róla

A tisztviselő állítása szerint a tervekről tudnak az orosz és ukrán illetékesek is, sőt Vlagyimir Putyin orosz és Leonyid Kucsma ukrán elnök is áldását adta rá. A puccskísérlet fő támogatója azonban Ukrajna leggazdagabb embere, a donyecki Rinat Ahmetov. A hivatalosan Kucsma elnök támogatását elvesztő Janukovics - Omelcsenko értesülései szerint - egyelőre bizonytalan a tervet illetően.

Omelcsenko szokatlan módon oroszul beszélt a tévében, mint mondta, szeretné, ha az orosz vezetés fordítás nélkül érthesse, amiről beszélt.

Omelcsenko ígéretet tett arra, hogy hétfőn Igor Szmeskót, az SZBU vezetőjét kéri fel, hogy az ukrán állambiztonsági hivatal vizsgálja ki az állításokat.

Hétfőn a tévében csap össze a két jelölt

Eközben folytatódik a második választási hajrá Ukrajnában, a két elnökjelölt, Viktor Janukovics és Viktor Juscsenko egymást vádolják az emberek megvesztegetésével, a választások elcsalásával, írja az MTI.

Hétfőn helyi idő szerint este 7 órakor a két rivális elnökjelölt élő televíziós vitát folytat majd egymással, az adást több ukrán televízió is közvetíti. A 100 percesre tervezett beszélgetés során a jelölteknek újságírói kérdésekre kell válaszolniuk, de egymással is vitatkozhatnak.

A második forduló elemzők szerint Viktor Juscsenko nagy arányú győzelmét fogja hozni.  • Tippek
  • Árfolyam