Emőke
-4 °C
9 °C

Ököllel viszonozta Szaddám köpését a katona?

2003.12.21. 20:06
Huszein nyállal védekezett az őt megbilincselő katonák ellen. A volt diktátor köpését egy amerikai katona ököllel viszonozta, értesült a Time kormányzati forrásból. A hivatalos katonai álláspont szerint legenda az egész történetet. Vasárnap az egyelőre makacsul hallgató Szaddámnál talált iratok alapján több mint száz ellenzéki irakit tartóztattak le, és számoltak fel terroristakiképző központokat a szír határ mellett.
Leköpte az őt megbilincselő amerikai katonát Szaddám Huszein elűzött iraki diktátor, amikor a múlt hét végén az amerikaiak kezére került - értesült a Time magazin kormányzati forrásból.

Az incidens már azután történt, hogy a volt elnököt kihúzták a rejtekhelyéül szolgáló lyukból.

A köpés után az amerikai katona bosszúból azonnal lekevert egyet a megbilincselt Szaddámnak, aki évtizedek óta nem kaphatott pofont senkitől. Aki mégis megpróbálta, halállal fizetett - írja a Time vasárnap megjelenő száma.

Hivatalos katonai forrás egyelőre nem erősített meg a hírt. "Azt hiszem, ez csupán városi legenda" - idézi az amerikai periodika a katonai szóvivőt.

Szombaton a londoni Sunday Express arról értesült, hogy nem az amerikaiak találták meg Szaddám Huszeint, hanem a Kurd Hazafias Front fegyveresei. Bővebben >>

Dacos a volt diktátor

Szaddám Huszein azóta sem hagyott fel a védekezéssel, a CNN szombati késő esti adásában Richard Myers vezérkari parancsnok elismerte, hogy a volt diktátor "nem valami együttműködő, talán a dacos a legjobb szó rá".

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának elnöke szerint a jelenleg titkos helyen fogva tartott Szaddám "nem valószínű", hogy beszélni fog.

Átfogó hadművelet vasárnap

A Szaddámnál talált dokumentumok alapján azonban nagyszabású akciót hajtott végre az amerikai hadsereg Irakban. Több mint száz ellenzéki irakit fogtak el, amelynek keretében elrejtett fegyvereket is lefoglaltak a Bagdadtól nyugatra eső Fallúdzsa és Ramádi térségben - tájékoztatta az AP-t a hadsereg szóvivője.

A 3. páncélozott lovasezred az Őrjöngő Fegyverek elnevezésű hadművelet keretében Irak nyugati részén a szír határ közelében megsemmisített számos terroristaképző tábort.

Myers vasárnap a Fox News-nak adott nyilatkozatában elmondta, a volt iraki elnöknél talált dokumentumok segítettek "jobban megérteni" a szervezett ellenállás struktúráját. Feltételezik továbbá, hogy a vasárnapi akció keretében több lázadóvezért is elfogtak.