Juscsenko győzelme várható az ukrán elnökválasztáson

2004.12.24. 09:56
Mindkét fél visszaélésektől tart az ukrajnai elnökválasztás megismételt második fordulóján, amit vasárnap tartanak Ukrajnában, elemzők szerint ugyanakkor a korábbinál tisztább választás várható.
Ismét az urnákhoz szólítják vasárnap - október 31. óta immár harmadszor - Ukrajna 37 millió szavazópolgárát, hogy Viktor Juscsenko, a Mi Ukrajnánk ellenzéki pártszövetség vezetője és Viktor Janukovics kormányfő közül megválasszák Leonyid Kucsma távozó elnök utódát.

Fölényesen vezet Juscsenko

A "harmadik fordulóra" azért van szükség, mivel a legfelsőbb bíróság választási csalásokra hivatkozva megsemmisítette a Központi Választási Bizottság (CVK) határozatát, amely Viktor Janukovics győzelmét állapította meg, és elrendelte a november 21-i második forduló megismétlését.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a második forduló esélyese Viktor Juscsenko, akire a megkérdezettek 53 százaléka adja voksát, míg ellenfelét 42 százalék támogatja.

Rémhírek terjengenek

A kampány során - akárcsak az előző fordulók előtt - ismét felmerültek különböző feltételezések arról, ki hogyan kívánja megzavarni a választás lebonyolítását. Hrihorij Omelcsenko ellenzéki parlamenti képviselő állítása szerint Janukovics "önkéntesei" számára fegyvert vásároltak a Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri flottától.

Vaszil Baziv, az elnöki hivatal menesztett helyettes vezetője szerint a hatalom Juscsenko és Janukovics hívei közötti provokációkat készít elő december 27-ére, míg Janukovics kampányfőnöke, Tarasz Csornovil szerint Leonyid Kucsma jogi úton próbálja meg érvényteleníteni a megismételt fordulót, hogy továbbra is hatalomban maradhasson.

Tisztább választást várnak az elemzők

Megfigyelők szerint ugyanakkor vasárnap tisztább választás várható a november 21-ikinél, többek között a módosított elnökválasztási törvénynek köszönhetően.

A szavazásra minden korábbinál nagyobb nemzetközi figyelem közepette kerül sor: szerdáig 12 271 külföldi megfigyelőt vett jegyzékbe a CVK. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), a korábbi 600 helyett több mint ezer fővel képviselteti magát.

Az elcsalt forduló után megújított választási bizottság különleges védelemmel ellátott, másolhatatlan szavazólapok készíttetett, és hasonló technikával készült a lakóhelytől távoli szavazásra feljogosító igazolás is, amelyből most 188 000 példányt nyomtak a november 21-i közel másfél millió példány helyett.

Egyensúlyozni az EU és Oroszország között

Viktor Juscsenkónak nem lesz könnyű dolga, még ha beigazolódik is a papírforma, és megnyeri a választásokat.

A Leonyid Kucsma utódjául kiszemelt Viktor Janukovics elvesztette két fő támogatóját: Kucsma elnök, aki az egész választás megismétlését szorgalmazta, új jelöltekkel, szemmel láthatólag levette a kezét Donyeck megye erős emberéről, s a Nyugat-barátnak tartott ellenzéki jelölt győzelmébe beletörődni látszik Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki a két előző fordulónál még nyíltan kiállt Janukovics mellett.

Az Európai Unióval és a NATO-val való kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazó Juscsenko óvatos egyensúlyozásra kényszerül Moszkva és a Nyugat között, ha nem akarja a befolyását féltő Kreml urát magára haragítani.

Meddig marad egyben az ellenzéki koalíció?

Belpolitikai és gazdasági téren is bőven akad tennivalója, ha fel kívánja számolni a függetlenség 13 éve alatt elburjánzott korrupciót. Az új elnökre vár a második forduló után elfogadott, sokat vitatott alkotmányreform megvalósítása is, amelynek értelmében 2006-tól az elnöki jogkörök egy része a parlamentre száll át.

Kérdés az is, meddig marad egységes a rendszerváltó narancsos forradalom által összekovácsolt, a politikai erők széles skáláját magába foglaló ellenzék a hatalomra kerülés után, és sikerül-e az ellenzék jelöltjének a korábbi szakadár kijelentéseitől ugyan visszakozó, de továbbra is az oroszbarát Janukovicsot támogató kelet-és dél-ukrajnai régiókban érvényesíteni akaratát.  • Hírek
  • Hírek