Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Brazília benzinnel támogatja Venezuelát

2002.12.27. 09:33
A venezuelai ellenzék egyik vezetője sztrájktörőnek minősítette Luiz Inacio "Lula" brazil elnököt, mert közbenjárt annak érdekében, hogy a Petrobras brazil olajvállalat benzinnel segítse a súlyos hiánnyal küszködő venezuelai gazdaságot. A szállítmányra Hugo Chavez elnöknek égető szüksége volt az immár majdnem egy hónapja tartó általános sztrájk miatt.
Brazíliából kapott segítséget Hugo Chavez venezuelai elnök, hogy enyhíthesse az országos benzinhiányt. Mint ismert, a baloldali populista Cháveznek immár huszonötödik napja kell szembenéznie a szakszervezetekből, vállalkozó csoportokból és a főleg jobboldali pártokból álló ellenzéki tömörülés, a Demokratikus Koordináció (CD) által meghirdetett általános sztrájkkal. A demonstrálók az elnök lemondását és új választások rendezését követelik.

Lula segít

Venezuelában a nemzetgazdaságot érzékenyen érinti a kialakult helyzet, Chavez ezért a Petrobras brazil olajvállalat 520 ezer hordó benzinjével próbál enyhíteni a hiányon. A rakományt a Chávez-kormány a munkáspárti Lula külügyi tanácsadójától, Marco Aurelio Garcíától kérte, aki Caracasban járt. García továbbította az igényt Henrique Cardoso leköszönő elnöknek, aki kérte a (részben állami) Petrobras vezetőségét, hogy intézkedjen. A segítséget Luiz Inacio "Lula" de Silva megválasztott brazil elnök is rendjénvalónak értékelte. A baloldali Lula megjegyzéseivel a venezuelai ellenzéknek válaszolt, amely bírálta a Chávez-kormánynak nyújtott brazil segítséget. - a venezuelai szuverenitás megsértésének minősítette a brazil benzinsegélyt. Szóvivője, Timoteo Zambrano "sztrájktörőnek" bélyegezte Lulát. A brazil elnök ugyanakkor úgy fogalmazott: "nem érti, miért panaszkodik a venezuelai ellenzék, hiszen Brazília azt akarja, hogy Venezuela a lehető legdemokratikusabb módon rendezze problémáit". A január elsején hivatalba lépő brazil elnök szerint az üzemanyag-szállítmánnyal Brazília "szolidaritást vállal a venezuelai néppel, amely nem fizetheti meg a politikai válság árát".

Közben Caracasban a Chávez-kormány és az ellenzék képviselői folytatták november 8-án kezdett, de mindeddig meddőnek bizonyult tárgyalásaikat az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára, César Gaviria javaslatairól, amelyek a válságból való "választási kiutat" hivatottak szolgálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!