Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ismét vesztegetéssel vádolják Berlusconit

2005.12.29. 16:16
Az olasz miniszterelnök a gyanú szerint 600 ezer dollárt fizetett a brit kultuszminiszter férjének egy 1997-es vesztegetési ügyben. Silvio Berlusconi ellen ez már a kilencedik eljárás hivatalba lépése óta.

Eljárást indított Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen a milánói ügyészség egy ügyvéd megvesztegetésének gyanújával, jelentette csütörtökön az egyik vezető olasz napilap.

A Corriere della Sera beszámolója szerint Berlusconit azzal gyanúsítják, hogy legkevesebb 600 ezer dollárt fizettetett ki egy brit ügyvédnek, hogy hamis tanúzásra bírja rá két, a miniszterelnök elleni perben 1997-ben.

Az érintett ügyvéd, David Mills jogi képviselője a cikkre reagálva azt nyilatkozta, hogy fenntartják a jogot, hogy "elutasítsák a vádakat a megfelelő időben és a megfelelő módon". Mills a brit kulturális miniszter, Tessa Jowell férje.

Vesztegetésért már ítéltek el Berlusconit

Az egyik perben az volt a vád Berlusconi ellen: adóellenőröket vesztegetett meg 1997 novemberében, hogy kedvező jelentést készítsenek a tulajdonában álló médiacsoporthoz, a Fininvesthez tartozó cégekről.

A másik esetben az volt a vád, hogy egy fedőcégen, az All Iberianon keresztül finanszírozta a egykori Olasz Szocialista Pártot és volt miniszterelnökét, Betino Craxit, és a támogatást könyveléssel rejtette el.

Mindkét esetben elítélték, majd utóbb felmentették Berlusconit. A Fininvest-ügy túllépett az elévülési időn, az All Iberian esetében pedig megváltoztak a jogszabályok.

Önelfogultságra hivatkoznak

Berlusconi és Mills ellen egy másik eljárás is folyik a milánói ügyészségen. A gyanú szerint Berlusconi cége, a Mediaset offshorecégekkel vásárolta meg az amerikai filmek sugárzási jogát, és adót csalt. Összesen 13 személyt vádolnak az ügyben.

A 2001 óta az olasz miniszterelnöki posztot betöltő Silvio Berlusconi ellen számos eljárás indult, de jogerős ítélet még egyszer sem született a kormányfő ellen. Vagy a törvények változtak meg, vagy elévültek az ügyek.

Ez utóbbi eljárásban Berlusconiék legutóbb elfogultsági panaszt nyújtottak be, mert a milánói bíróság tagja közül többeknek részesedése van a kormány médiabirodalmában.