Alfréd
-3 °C
3 °C

Csapdába csalták az iraki rendőröket

2004.12.29. 10:19
Huszonnyolc iraki lelte halálát, miután iraki rendőrök egy csoportja kiszállt egy Bagdad nyugati részén található házhoz , amiről egy névtelen bejelentés alapján tudni vélték, hogy felkelők tartózkodnak benne. Amikor feltörték az ajtót, hatalmas robbanás történt.

Nagy erejű robbanás következtében legalább 28 ember, köztük hét iraki rendőr életét vesztette a szerdára virradó éjszakán Bagdad nyugati részén. Tizennyolcan megsérültek.

Öt másik épület is összeomlott

Egy rendőri rajtaütés során következett be a detonáció. Iraki rendőrök a főváros Gazálíja nevű negyedében behatoltak egy lakóházba, ahol feltételezésük szerint ellenséges külföldi arab harcosok rejtőztek.

Amint a rendőrök feltörték az ajtót, hatalmas robbanás következett be, s a ház összeomlott. Öt szomszédos lakóépület is a földdel vált egyenlővé.

A sebesültek számát 18-ra teszik a hatóságok, és feltételezik, hogy az összeomlott épületek törmelékei alatt még lehetnek további áldozatok.

Lezárták a területet

Minden jel szerint a felkelők által állított csapdába futottak bele az iraki rendőrök. Éjszaka egy névtelen telefonáló jelentette be a helyi rendőrőrsön, hogy a megjelölt házban fegyveres felkelők rejtőznek.

A rendőrség szerint az elkövetők tetemes mennyiségű robbanóanyagot használtak fel a merénylethez. Amerikai és iraki katonák hajnalban lezárták a területet.

Az Irakban állomásozó amerikai katonai alakulatok parancsnokai szerint a szunnita fegyvereseken és Szaddám Huszein megbuktatott diktátor hívein kívül a külföldi arab szélsőségesek az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és az iraki ideiglenes kormány elleni fegyveres harc fő erői.