Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az ukrán ellenzék feloldotta a kormányépület blokádját

2004.12.29. 13:59
Az elnökválasztáson nyertes Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt hívei lebontják az ukrán főváros főútján egy hónapja épített sátortábort, de kormány és a parlament épületénél lévő sátortáborokat megerősítik, miután a tüntetők sikerrel megakadályozták, hogy a választásokon alulmaradt Viktor Janukovics miniszterelnök kormányülést tartson szerdán.

Beleegyeztek a Viktor Juscsenko megválasztott ukrán elnököt támogató tüntetők, hogy feloldják a kormány épületének blokádját, miután lemondták a tervezett kormányülést és Viktor Janukovics kormányfő nem jelent meg az épületben.

Feloldják a blokádot

Anatolij Tosztouhov kancelláriaminiszter szerint Janukovics kormányfő azt mondta, ilyen körülmények között nem ragaszkodik hozzá, hogy a kormány épületébe menjen.

"Minthogy Janukovics nem lesz itt, feloldjuk a blokádot" - közölte Tarasz Szteckiv Juscsenko pártjának, a Mi Ukrajnánknak egyik illetékese.

Az ellenzék előzőleg közölte, hogy a tüntetés egyetlen célja, hogy ne engedjék be az épületbe Viktor Janukovicsot, aki semmibe vette a parlamentben december 1-jén ellene megszavazott bizalmatlanság indítványt, amelynek következtében a kormánynak le kellett volna mondania.

A kormány végül mégis megtartotta ülését a pénzügyminisztériumban, és arról döntöttek, hogy félmillió hrivnya (közel 70 ezer euró, azaz 17 millió forint) értékű gyógyszert ajánlanak fel a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa áldozatainak.

Lebontják a kijev főutcáját blokkoló sátortábort

Az ellenzék eközben bejelentette, csütörtökön várhatóan lebontják a kijevi főutcán, a Hrescsatyikon a november 21-i második forduló óta álló sátortábort is. Tarasz Szteckiv szerint ma már nincs feltétlenül szükség a sátorvárosra a Hrescsatyikon, de ha a legkisebb veszély is felmerül, néhány óra alatt ismét felverik a sátrakat.

Arra a kérdésre, ezt eddig miért nem tették meg, elmondta, hogy erre Viktor Janukovics kijelentései adtak okot, aki szerint "valamiféle harcosok mennek Kijevbe, akik valamiféle önkéntescsapatokat szerveznek".

Janukovics kedd éjjel megóvta a Központi Választási Bizottságnál (CVK) a december 26-i szavazást mind a 225 választókerületben, közölte a CVK sajtóosztálya. A 27 kötetnyi dokumentumot a bizottság szerdán már tanulmányozta. A választáson 7,8 százalékkal Viktor Juscsenko megelőzte ellenfelét.