Nincs akadálya az izraeli nagykoalíciónak

2004.12.30. 14:56
Egy törvénymódosítást elkerülő ügyes húzzással Ariel Saron kormányfő helyettese lesz Simon Peresz, az ellenzéki Munkapárt vezetője, így már jövő héten felállhat a gázai kivonulást végrehajtani kívánó, példátlan nagykoalíció Izraelben.

Elhárult az utolsó akadály a jobboldali Likud párt és az Izraeli Munkapárt által alakítandó egységkormány útjából.

Két hete tárgyalnak

Ariel Saron miniszterelnök, a Likud vezetője és a munkapárti elnök, Simon Peresz csütörtökön ugyanis olyan megállapodásra jutott, amely lehetővé teszi, hogy Pereszt miniszterelnök-helyettessé nevezzék ki. A két párt már hetekkel ezelőtt koalíciós tárgyalásokat kezdett, hogy a parlamentben az izraeli "héják" szembenállása ellenére is keresztülvigye a miniszterelnök gázai kivonulási tervét.

Nem engedte a törvény

A megegyezést azonban mindeddig akadályozta, hogy az izraeli alaptörvény nem tette lehetővé Peresz miniszterelnök-helyettessé történő kinevezését. Az alkotmány ugyanis csak egy kormányfő-helyettest engedélyez, s ezt a posztot pedig Ehud Olmert, a Likud tagja tölti be.

Saron igyekezett rávenni a törvényhozást az alaptörvény módosítására, a honatyák azonban elutasították ezt, túl radikálisnak tartva a lépést.

Saron hivatala ezt követően egy kompromisszumot jelentett be, amelyet Peresz is elfogadott. Eszerint az Izraeli Munkapárt vezetője "a kormányfő mellé jelölt helyettes" lesz, miközben a hivatalos miniszterelnök-helyettesi tisztet továbbra is Olmert tölti be.

Jövő héten megalakulhat az egységkormány

Mindennek nyomán jeruzsálemi megfigyelők azzal számolnak, hogy az egységkormány jövő hét elején megalakulhat.

Simon Peresz és pártja támogatásáról biztosította Saron tervét, amelynek értelmében a gázai övezetben 21, Ciszjordániában pedig 4 zsidó telepet számolnak fel.  • Tippek
  • Lakáshitel