Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A vöröskereszt látogatna Szaddámhoz

2003.12.30. 20:20
Megbizonyosodna Szaddám Huszein fogvatartásának emberséges körülményeiről a nemzetközi vöröskereszt. Az 1949-ben elfogadott genfi egyezmény hatálya kiterjed a volt iraki diktátorra, mivel jelenleg hadifogoly.
Szaddám Huszein meglátogatásának lehetőségét kérte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) a volt iraki elnököt fogva tartó, Irakot megszálló amerikai vezetésű szövetségesektől.

Florian Westphal, az ICRC szóvivője kedden Genfben elmondta: a szervezet a hadifoglyok ügyében rendszeres kapcsolatban áll az amerikaiakkal, s ennek keretében felvetették Szaddám Huszein ügyét is.

"Szaddám Huszeinre kiterjed a genfi egyezmények hatálya, s jogában áll fogadni a vöröskereszt részéről érkező látogatókat" - mondta.

Szaddámnak hadifogolynak számít

A szóvivő elismerte, hogy a genfi konvenciók nem irányoznak elő konkrét időpontokat arra, hogy mikor kell felkeresni egy hadifoglyot. Ezt minden egyes hadifogoly esetében több tényező befolyásolhatja, az általános elv azonban az, hogy a látogatásra mihamarabb sort kell keríteni - tette hozzá.

Az ICRC az 1949-ben kötött genfi konvenciók betartásán őrködik. A szervezet munkatársai felkeresik a hadifoglyokat, hogy meggyőződjenek arról, hogy emberségesen bánnak-e velük.

Szaddám Huszein szintén hadifogolynak számít azóta, hogy amerikai katonák december 14-én elfogták. Őrizetbe vételét követően az ICRC rögtön jelezte, hogy ugyanúgy követi figyelemmel a bukott diktátor ügyét, ahogyan ezt bármely más hadifogoly esetében is tenné.  • Vennék
  • Hírek