Gusztáv
-4 °C
1 °C

Négy napot töltött egy csecsemő a romok alatt Iránban

2004.01.01. 11:10
Csodával határos módon menekült meg egy tizenkétéves kislány és egy csecsemő, akik négy napot töltöttek a romok alatt. Egy 27 éves, halottnak hitt férfit hat nap után mentettek ki. A hatóságok eddig harmincezer embert temettek el, de további halottakra számítanak. Víz és villany van, a fedél nélkül maradt túlélőknek a hideggel és a járványveszéllyel kell szembenézniük.
A konyhában rekedtek

Egy négyhónapos csecsemőt és egy tizenkét éves kislányt élve találtak kedden a romok alatt a délkelet-iráni Bám város vidékén, négy nappal a térséget pusztító földrengés után.

Tömegsírt ásó önkéntes Bám városánál
fotó: EPA

Az iráni sajtó szerdai jelentései szerint a tizenkét éves leány házuk konyhájában tartózkodott, amikor az elemi csapás bekövetkezett, s elegendő élelmet talált ott magának az omladék foglyaként eltöltött négy nap alatt.

További részleteket nem közöltek a két gyermek csodával határos megmeneküléséről.

Több mint hat nappal az iráni Bám városát elpusztító földrengés után is találtak túlélőt a romok alatt. A csütörtöki bejelentés szerint a Vörös Félhold mentőalakulatai a város északi részén találtak rá a 27 éves férfira, akiről előbb azt hitték, hogy halott, s csak később vették észre, hogy még él. Az iráni rádió korábban arról adott hírt, hogy bár a mentőalakulatok már lényegében feladtak minden reményt, szerdán 11 embert emeltek ki élve a romok alól.

Öt túlélőt találtak

Az állami rádió szerint összesen öt túlélőt sikerült kimenteni kedden az omladék alól a földrengés sújtotta térségben, holott a mentőosztagok már alig remélték, hogy még élő embereket lelhetnek fel a pusztulás törmelékei között.

Az állami rádió szerdai híradása szerint már 30 ezer holttestet emeltek ki a romok alól a természeti katasztrófa által sújtott térségben.

Víz van, gyógyszer nincs

Az ENSZ egyik illetékese a CNN-nek elmondta, a városban helyreállt a víz- és elektromos szolgáltatás, ám kritikussá vált az alapvető gyógyszerek, pokrócok és élelmiszerek hiánya, ezért jelenleg a legnagyobb problémát a járványveszély, valamint a hideg jelenti Bámban.

Közben megérkezett Iránba az amerikai mentők csoportja. Hivatalosan 1979 óta nem volt amerikai az országban, mióta megszakította az Egyesült Államok kapcsolatait Iránnal. A hatvan fős amerikai csapat egy alkalmi kórházat állítottak fel, amely a harmadik jelenleg működő darab Bám két városi kórháza mellett - jelentette a BBC.

Volt olyan túlélő is, két gyermek, akik túlélték ugyan a földrengést, ám a hideget már nem bírták - írja a Reuters.

Körültekintő újjépítést ígértek

Mohamed Hatami iráni elnök kedden Kerman városában újságíróknak kijelentette, független szervezetet állítanak fel Bám város mielőbbi újjáépítésére, amelyhez a szükséges tőkét külföldi forrásokból szeretnék fedezni.

Hatami, aki szerint a halálos áldozatok száma elérheti az ötvenezret is, elmondta az iráni kormány az újjáépítés során figyelembe fogja venni Bám város geológiai és földrajzi környezetét.

Mint ismeretes, a múlt hét pénteki Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű földrengés pusztításához nagyban hozzájárultak a silányul megépített lakóházak.